90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok Miskolc, 2019. június 12–15., Könyvtér (Erzsébet tér)

Nincs másik olyan nagy hagyományú kulturális rendezvény az országban, mint az Ünnepi Könyvhét, hiszen idén júniusban már a 90. szabadtéri könyves találkozót rendezik országszerte. Most mindenki Miskolcra figyel majd, hiszen a jubileumi évben itt lesz az országos megnyitó – abban a városban, ahol az Ünnepi Könyvhét gondolata megfogalmazódott.

„… könyvnap rendeztessék”
Az európai kultúrában a könyves ünnepeknek több mint száz éves hagyományai ismertek. A könyves nemzeti ünnepek sorát Finnország nyitotta meg 1908-ban. A magyar könyves ünnepek hagyományát az olasz példa indította el, ahol 1927. május 17-én szervezték meg az első nemzeti könyvnapokat. Ennek mintájára kezdeményezte Supka Géza 1927. június 5-én, pünkösd vasárnapján Miskolcon, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének a Kereskedelmi és Iparkamara Erzsébet téri épületében tartott nagygyűlésén a magyar könyvnapok hagyományteremtő megszervezését. Az első ünnepi könyvhetet 1929. május 12–20. között tartották.
Az első nagy jubileum évében, 1979-ben Miskolc adott otthont a rendezvénysorozat országos megnyitójának, és most, a 90. Ünnepi Könyvhéten ismét a könyvheti gondolat születési helyén, Miskolcon lesz az országos megnyitó. Igazodva a város különleges státusához nem csütörtökön, mint az ország más városaiban, hanem hagyományosan szerdán.
Minden páratlan évben Miskolcon nyitják meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei programsort is, így 2019-ben hármas megnyitóval ünnepel a város.

90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok
országos, megyei és miskolci megnyitója:

2019. június 12., szerda 16.00 – Miskolc, Könyvtér (Erzsébet tér)
Megnyitja: Szőcs Géza Kossuth-díjas költő

Köszöntőt mond:
Dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere
Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke
Lafferton Kálmán, a Supka Géza Alapítvány elnöke

A jubileum alkalmából emléktáblát avat Supka Géza tiszteletére Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, valamint a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár 2019. június 12-én, szerdán 15.45-kor – a megnyitó előtt – azon a helyen, ahol a könyvhét ötlete először elhangzott: az Erzsébet téri MAB-székházban.
Irodalmi terasz, színpad és sok minden más

Miskolcon hagyományosan az Erzsébet tér válik Könyvtérré. Itt a könyvek mellett színpadi produkciók, játékok, különböző élmények várják az érdeklődőket. Rögtön a nyitónapon, Az irodalmi hősök köztünk élnek! mottó jegyében ismét jelmezesekkel, regények és mesék szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők, akik többféle módon is játékra hívják majd a közönséget. A könyvtéri játékokkal természetesen könyvet lehet nyerni – vagy éppen neves vendégeink által dedikált bögrét.

A téren töltött idő lényeges pontja az új könyvek felderítése, a vásárlás.
Hagyományosan jó partnerekre találunk a kereskedőkben és a helyi kiadókban, így idén még többen hozzák el és kínálják kedvezménnyel kínálatukat, mint tavaly. Ott lesznek a Könyvtéren: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, Advent Kiadó, Antikvárium Miskolc, Bíbor Kiadó, Észak-Keleti Átjáró Egyesület, Fókusz Könyváruház, Géniusz Könyváruház, Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria, Könyvsziget Könyvesbolt, Libri Könyváruház, Szinvapark Líra Könyváruház  LEVÉLTÁR

Másik fontos része a találkozás a szerzőkkel.
A tér egyik sarkában idén is kinyit az Irodalmi terasz, ahol kényelmesen dedikálhatnak, beszélgethetnek egymással a szerzők – és az olvasók, akár hosszabb ideig is. Nagyon fontosnak tartjuk a helyi alkotók meghívását. A teraszra szervezett beszélgetések is a lokalitás különböző kérdéseivel foglalkoznak: szerdán a Helyi szerzők a hely szelleméről címmel folyik majd a diskurzus, csütörtökön helyismereti, helytörténeti könyvek és szerzőik kerülnek a középpontba, pénteken pedig a várost, a megyét igazán ismerő, és többségében témát is onnan választó író újságíróké lesz a szó.
Mellettük természetesen még számos ismert, kedvelt szerzővel találkozhatunk a könyvhét ideje alatt. A harmincnál is több szerző közül csak néhány név (időrendben): Fecske Csaba, Csorba Piroska, Bereti Gábor, Beck Andrea, Serfőző Simon, Vári Fábián László, Péterfy-Novák Éva, Lőrinc L. László, Benkő László.
A szépírók mellett itt lesz többek között: Szomolai Tibor, aki a Felvidék krónikása állandó jelzőt érdemelte ki, Sári Edina, aki többek között „pauzakönyvei” által nyújt segítséget a kritikus életszakaszban lévőknek. Két hölgy pedig konyhai titkokat fed fel előttünk – Lovász Emese a középkori konyháét, Szepesi Zsóka a kovászos kenyérét – ők azonban azon kevesek közé tartoznak, akikkel a könyvtéren nem találkozhatunk, hanem csak a könyvtári könyvbemutatón – ezekről később. A téren ugyanis még sok minden vár ránk!

A tartalmas időtöltésben fontos szerepe van a színpadnak.
A műsorban a város fiatal, iskolás tehetségei éppúgy fellépnek, mint ismert művészek – itt lesznek például a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, az Egressy–Erkel Zeneiskola együttesei, a Csodamalom és a Kalamajka Bábszínház, a Verskoncert és Szirbik Bernadett Rákai Andrással, a Mintha Zenekar és a „konzi” Jazz tanszaka.
A szerdai nyitónapot a Borbély–Dresch Quartet koncertje koronázza meg. A péntek esti nagykoncerten Herczku Ágnes és Nikola Parov muzsikál (a Bartók Plusz Operafesztivál támogatásával).
A péntek esti koncerttel természetesen nem zár be a Könyvtér, hiszen a szombat hagyományosan gyermeknap! Lesz bábszínház a színpadon, állatsimogató, királylány- és vitézképző a kézművessátornál és sok-sok, a legkisebbnek szóló könyv. Ugyanakkor a legkisebbek is mindennap megtalálhatják a nekik szóló könyvheti programot!
Ebben az évben először, és a tervek szerint ezután minden második évben a színpadi műsor is kitekint a megyére, most Sátoraljaújhelyből, Hidasnémetiből, Felsőzsolcáról érkeznek együttesek. Vállaltan azzal a céllal, hogy ismerjük fel, mutassuk be, becsüljük meg a körülöttünk élő tehetségeket. A kezdeményezést a megyei önkormányzat is támogatja.

Mindezek mellett még sok élmény várja a téren a látogatókat.
Ebben az évben is lesz Könyvheti totó, aminek kitöltésével a könyvárusok által felajánlott könyveket lehet nyerni. Ahogy tavaly, úgy idén is, jó válaszokért cserébe egyedi, vendégeink által dedikált bögréket is nyerhetnek a téren! József Attila, Ady Endre és Szabó Lőrinc is jelen lesz, velük is lehet közös fotót készíteni! De lehet fotózkodni a királyi udvarban – és egy 1929-es kávéházban is!
A Miskolci Értékek Kódexe elkészült, a tehetséges miskolci középiskolások ez évben elkezdik a Megyei Értéktár lapjainak megalkotását. A kézműves sátorban pedig mindenki ügyeskedhet, saját könyvet készíthet.
A könyvaukció sem marad el, most csütörtökön este, a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában várja a könyvgyűjtőket az Újdiósgyőri Antikvárium és Régiségbolt. Ezt megelőzően az Irodalmi teraszon lesz a hagyományos kerekasztal-beszélgetés a könyvekről, a könyvgyűjtésről.

Találkozások más helyszíneken

A könyvhetet ebben az évben is tágítjuk térben is időben. A 0. napon, június 11-én, kedden adjuk át a most először meghirdetett Kötve-fűzve – az Év Könyve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2019 című verseny díjait. Erre a megyében készült, a megyében működő kiadók által megjelentett könyvek nevezhettek, a zsűri a könyvek külalakját, grafikai-nyomdai kivitelezésének színvonalát díjazza. A könyvek a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban láthatók, és június 8-áig még szavazhatnak az olvasók is, ki legyen a közönségdíjas!
A könyvtárakban június 11–18. között tartanak a könyvhéthez kapcsolódó közönségtalálkozók, könyvbemutatók, és lesz rendezvény más helyszíneken is – hiszen a supkai gondolat jegyében a Könyvtéren „ingujjra vetkőzve”, kötetlenebbül lehet beszélgetni, a hagyományos könyvbemutatók zárt térben vannak otthon.
A bőséges programsort cégek, a könyvverseny díjfelajánlójaként képzőművészek is támogatják.

2020. július 2., csütörtök, Ottó

Időjárás