70 éve Miskolcon” Miskolci Egyetem Cziffra György emlékkoncert Frédéric Chopin műveiből

Az 1949 – 2019 „70 éve Miskolcon” Miskolci Egyetem című jubileumi program-sorozatában 2019. június 3-án, hétfőn 18 órától a Zenepalota Bartók termében Cziffra György emlékkoncertet tartanak Frédéric Chopin műveiből Farkas Gábor zongoraművész előadásában. A belépés díjtalan.

Cziffra György (1921-1994) angyalföldi cigányzenész családból származott. Nyolcévesen került be a Zeneakadémiára, és tizenhárom évesen, csodagyerekként már számtalan sikeres koncertet adott Magyarországon és külföldön. Hiába volt azonban ragyogó tehetség, az „előkelő” művészvilág nehezen fogadta be. Hogy családját eltartsa, 1933-tól lokálokban lépett fel. 1942-ben behívták katonának, így került szovjet fogságba, ahonnan többször megszökött. 1946 szeptemberében tért haza, folytatta a tanulmányait és egyidejűleg ismét a pesti éjszakák virtuóza lett.

1950-ben feleségével és kisfiával együtt megpróbált disszidálni, de elfogták és kényszermunkatáborba zárták. Kőfaragó üzemben és a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem építkezésén dolgozott, ahol rabtársainak emlékezetes koncertet is adott. 1953-ban kiszabadult, és bár keze a durva munkát megsínylette, újra a zongorázással próbálkozott.

1956 őszén családjával együtt elhagyta Magyarországot. Párizsba érkezve már első hangversenyével szinte üstökösként robbant be a világ zenei életébe. Megkapta a francia állampolgárságot, Senlisben telepedett le a családjával. Létrehozta a Cziffra-alapítványt (Fondation Cziffra), amely fiatal zenészek és képzőművészek támogatását tűzte ki céljául. Zongorajátéka Liszt Ferencéhez hasonlítható, főleg káprázatos improvizációs készsége miatt. Érett korára a 20. század legnagyobb pianistái, Rubinstein, Horowitz és Richter mellé emelkedett.

A Miskolci Egyetem a „70 éve Miskolcon” jubileumi évének alkalmából szervezett Cziffra György emlékkoncerttel tisztelegni kíván a nagyszerű művész előtt, aki az 1950-es évek elején politikai elítéltként a Miskolci Egyetem jogelőd intézményének, a Nehézipari Műszaki Egyetemnek a falait építette.
 

 

Elhangzik:
g-moll ballada No.1, Op.23
F-dúr ballada No.2, Op.38
Asz-dúr ballada No.3, Op.47
f-moll ballada No.4, Op.52
Asz-dúr impromptu No.1, Op.29
Fisz-dúr impromptu No.2, Op.36
Gesz-dúr impromptu No.3, Op.51
cisz-moll fantázia impromptu No.4, Op.66