Mutatjuk, hogy néz majd ki az ország legizgalmasabb wellness- és fürdőkomplexuma - Alapkőletétel Miskolctapolcán

A magyar kormány támogatásával, a Modern Városok program részeként 12,7 Milliárd Ft-ból megépülő fürdőkomplexummal egy új fürdőváros születik Miskolctapolcán. „Sehol a világon nincs olyan, hogy egymástól pár lépésnyi távolságra található egy természetes barlangfürdő, egy hagyományos strand, és egy izgalmas, a nyugodt kényelmet, és az önfeledt, hangos szórakozást egyaránt biztosító, európai mércével is kiemelkedő szolgáltatásokat kínáló élményfürdő és wellness központ.” – mondta Dr Kriza Ákos, Miskolc polgármestere az alapkő lerakásakor.

A valósággá váló álomberuházás a nemzetközi fürdővilág elitjébe emeli Miskolctapolca nevét, és egyedülálló kínálata lesz a magyarországi turizmusnak. Az öt, ellipszis alakú épületben sakk-, pezsgő-, élmény- és wellness-medence, a tinédzsereknek három csúszdával ellátott medence, és külön egy élménymedence, a kisgyermekeknek két gyermekmedence és egy vizes játszótér jön létre, ezen kívül épül még kültéri medence is.
„A fejlesztés 70-100 új munkahelyet, és évi 280 ezer új látogatót jelent. Miskolc számára pedig gazdasági fejlődést, turisztikai befektetéseket és az ingatlanok felértékelődését hozza majd” – hangsúlyozta a városvezető.
„A Modern Városok Program hazánk legnagyobb vidékfejlesztési programja. Pont olyan komplex és tudatos, mint Miskolc jövőépítése. Magyarország kormánya támogatja, hogy az országnak szellemi, gazdasági, kulturális központjai épüljenek, amelyek regionális jelentőséggel bírnak. 

A Modern Városok Program keretében kifizetett támogatások mértéke országosan hamarosan eléri az 1500 milliárd forintot. A kifizetett támogatási összegnek a több mint kétharmada hazai forrás, azaz a Magyar Kormány támogatása a nagyvárosok számára.
Miskolc fejlesztéseinek teljes becsült forrásigénye: 336 milliárd forint, amelyből ez idáig kifizetésre került több mint 144 milliárd forint, ennek egy jelentős részét képezi az épülő M30-as gyorsforgalmi út Miskolc–Tornyosnémeti szakaszának zajló kivitelezése. Ezzel a magas kifizetési aránnyal Miskolc élen jár a megyei jogú városok között, ami példaértékű, szívből gratulálok hozzá.” – fogalmazott Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Nyolc évvel ezelőtt Miskolctapolca egy feledésbe merült városrész volt. Lepusztult területekkel és épületekkel, a fürdő helyén romokkal és derékig érő gazzal. A híres, napi több ezer látogatót fogadó miskolctapolcai strandfürdőt a szocialista városvezetés 2004-ben végleg bezárta. Hanyatlásnak indult a környék szálloda- és vendéglátóipara, emiatt Miskolc turisztikai bevételei is jelentősen csökkentek. Miközben itt található nem csak Miskolc, hanem az ország egyik legjelentősebb turisztikai attrakciója, a Barlangfürdő.

A városrész lakói emiatt 2008-ban el akartak szakadni Miskolctól. De erre végül nem volt szükség. 2010 után ugyanis a Fideszes városvezetés elkezdte az ország egyik legjelentősebb turisztikai központjának terveztetését Miskolctapolcára. Első ütemként, mintegy 3 milliárd forintból 2015-re újjáépült a Miskolctapolcai Strandfürdő. Ez volt az első lépés a városrész komplex turisztikai fejlesztésének, egy európai szinten is jelentős turisztikai központ kialakításának.Ennek köszönhetően Miskolctapolca ma már a külföldi és a hazai turizmus egyik legkeresettebb, megállíthatatlanul fejlődő turisztikai célpontja. Magyarország kormánya a Modern Városok Program keretén belül, a város turisztikai vonzerejét szolgáló fejlesztésre 12,7 milliárd forint támogatást biztosít három ütemben:

- 2018. évben 750 000 000 forint,
- 2019. évben 5 000 000 000 forint,
- 2020. évben 6 650 000 000 forint.
2020 után a Miskolctapolcai fürdő- és élménykomplexum, a Barlangfürdővel kiegészülve pártatlan kínálatot nyújt egész Európában.

A fürdőfejlesztés mellett több mint 600 millió forintból megújul a sétányokkal tarkított őspark és a csónakázó-tó, valamint az idevezető utakat is korszerűsíti az önkormányzat, és kerékpárutak is épülnek. A miskolctapolcai fürdőkomplexum megépülésével így 2020-tól egy kisvárosnyi terület szolgálja majd a fürdőzni, kikapcsolódni vágyókat. A cél, hogy Magyarország és Miskolc ezzel a fejlesztéssel felkerüljön a XXI. század fürdőturizmusának európai és világtérképére. 

A strand engedélyes terveit nemzetközi tervező konzorcium készítette, amelynek élén az osztrák tervező, Wolfgang Vanek áll.
Az 1967-es születésű építész a Bécsi Iparművészeti Egyetemen Wilhelm Holzbauer professzor mester szakosztályának diákja volt.

1994-ben szerzett mesterdiplomát, ugyanebben az évben tervezői szakmunkáiért Bécs város kitüntetését vehette át.

Egyetemi tanulmányai és gyakorlati ideje alatt a nemzetközi hírnevű Wilhelm Holzbauer, Paolo Piva, Fritz Brandstätter és Dimitris Manikas tervezőkkel dolgozott együtt.
A kilencvenes évek végén a Bécsi Iparművészeti Egyetem oktatási biztosa is volt.

2001 óta alapítója és társtulajdonosa a Holzbauer & Partner GmbH. tervező és mérnöki irodának Bécsben.

Számos európai fürdő, irodaház, hotel, középület és lakóház nemzetközileg elismert tervezője.

 

2019. augusztus 23., péntek, Bence

Időjárás