Megkezdődött Miskolc legnagyobb borgasztronómiai fesztiválja, a VIII. Avasi Borangolás

Megkezdődött Miskolc legnagyobb borgasztronómiai fesztiválja, a különleges hangulatú domboldalon sokszínű zenei és kulturális programokkal, pódiumbeszélgetésekkel, kézműves foglalkozásokkal és az ország minden borvidékéről érkező borászokkal várják az érdeklődőket. Szakmai programokkal megkezdődött a VIII. Avasi Borangolás. Csütörtökön rendezik meg Miskolc Város Bora borversenyt, melynek a héten átadott Avasi Bortanya ad otthon, az Avasi Présháznál nyilvános borházasítási borversenyt tartanak a Bükki Borvidék borászainak boraiból, de lesznek előadások és borkóstolók is.   

Pénteken és szombaton pedig az elmúlt évekhez hasonlóan ismét életre kelnek az avasi pincesorok, a Kisavastól a Nagyavasig nyitnak a pincék és borházak, közel 70 helyi gazda és országosan ismert borász kínálatával. A fesztivál 3 útvonalán számos gasztroműhely biztosítja a kulináris élményeket és lesznek gasztroshowk is, ahol olyan sztárséfek mint Bernáth József, Pauli Zoltán, Dudás Szabolcs vagy Pataky Péter helyben készítik el a Borangolásra megálmodott fogásaikat.      

A borangolók pincéről pincére járva számos helyen találkozhatnak majd utcazenészekkel, előadókkal, zenekarokkal. A Kisavason felállított Miskolc Motors Jazz színpadnál a jazz és swing kedvelői szórakozhatnak többek között a Swing á la Django, a Soma és a Vanavan, Muzsik és Volkova, az FVJ, a Palhambra Duó, a La Barriere Maouche, Nagy Nándi és a Jazz Inside koncertjein.
A Nagyavason pedig idén először várja nagyszínpad az érdeklődőket, a Zip’s Rockszínpadon lép fel a Roy & Ádám Trió, Tom Lumen, a Red One House, a Jam Republic, a Before the Last, az Ildi Rider, a 30 perc zenekar, a Zenegép és a Disco Express.
Az Avasi Bormúzeum is megtelik élettel, itt lesz látható Gájer Bálint, Ruby Harlem, Petruska, az Illés Benjamin Trió, az Akvarell, a Mizrab és a Magyar Rhapsody Projekt. 
Pénteken a Tóth Vera Quartet, szombaton Kalmus Felicián csellóművész várja a zenekedvelőket a fesztivál egyik legkülönlegesebb helyszínén, az Avasi Református templomban.
Akit pedig inkább a próza érdekel, annak pedig ajánljuk az Avasi Cellariumba szervezett pódiumbeszélgetéseket, pénteken 17 órától Soma Mamagésával, szombaton 17 órától pedig Dr. Csernus Imrével.

A gyerekeket kézműves foglalkozások és egy 6 állomásból álló Bandukoló túra várja, ami egy matricagyűjtő kaland, izgalmas játékokkal, jutalom szörppel és a végén meglepetés ajándékkal.   

A részletes programokat és fesztiváltérképet a Borangoló kiadvány tartalmazza, mely elérhető minden pohárponton és az infopontokon, de érdemes használni az interaktív térképét is, mely a rendezvény honlapján és facebook oldalán is elérhető. 

A fesztivál minden programja ingyenes.