Ötödik alkalommal rendezik meg a Könyvtári Majálist

Ötödször kapcsolódik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a város napjához a Könyvtári Majális révén. A szabadtéri könyv(társas) fesztivál ezúttal is különböző játékkal, színpadi produkciókkal és ízes jutalommal várja a családokat, baráti társaságokat. A könyvtárnak a város napjához kapcsolódó programjai évről évre gyarapszanak – értendő ezalatt a mennyiség és a műfaji változatosság is.

A Miskolc napját, május 11-ét övező programsornak már megszületésekor lényeges eleme lett a Könyvtári Majális. Az, hogy az első kisjubileum, az V. majális szombatja pontosan a város napjára esik, külön öröm. Hiszen a Népkert mellett található II. Rákóczi Ferenc Könyvtár előtti tér családi programja része lehet az egész várost megmozgató rendezvénysorozatnak.

Kint is, bent is majális
Az idei Könyvtári Majális a jól bevált kereteket tölti ki új tartalommal, szórakoztató eseményekkel, irodalmi kötődésű játékokkal. A program a könyvekre, az olvasásra épül, méghozzá úgy, hogy kellemes időtöltést kínáljon minden korosztálynak. A jó idő kicsalogat a szabadba, ám az akadályverseny természetesen a könyvtárba is bevezeti az érdeklődőket, ahol ezen a szombaton is lehet játszani, olvasgatni – vagy beiratkozni.
Május 11-én, szombaton délelőtt 10 és délután 4 óra között lehet játszani egyedül, a családdal, barátokkal, most szerzett ismerősökkel – vagy épp versenyezni másokkal. Verseket ezúttal a Körömvirág együttes hoz: Kiskutya a sötétben címmel Kocsis Csaba verseit éneklik. Lesz sok-sok mese is: A robotom: Locsifecsi címmel Illés Adrienn mutatja be meséit. Csalavári Csalavér történetét a Csodamalom Bábszínház előadásában láthatjuk, a Mesés tudáspróbán pedig nyerni is lehet! A Szerencsét próbáló családi vetélkedő fák között és könyvek rengetegében vezeti azokat, akik tudják a jó választ minden feladványra. A jó hír, hogy nem csak a legkisebb fiú ér majd célba – és aki ügyes, annak finom hamuban sült pogácsa kerül a tarisznyájába!
A könyvtárnak az is fontos, hogy ne csak az írott értékeket mutassák meg a fiataloknak, így ismét vendégül hívták a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjait, akik mesterségbemutatóra és játszóházba várják a kicsiket és nagyokat, valamint a Miskolci Állatkert és Kultúrpark munkatársait, akik nem csak előadást tartanak a négy- (vagy annál is több) lábú állatokról, de néhány el is hoznak a majálisra.

Családi napok
Harmadik éve rendezi meg a Petneházy-bérházaknál, a Park utcában működő Kaffka Margit Könyvtár Könyves Park című családi napját – szintén a város napjához kapcsolódva, május 10-én, pénteken. Rendkívüli nyitvatartással délelőtt 10 és este 8 óra között várnak minden olvasót – vagy leendő olvasót, hiszen ezen a napon ingyenesen be lehet iratkozni. Délután a Kalóz Capriccio együttes vidám koncertje alapozza meg a hangulatot, majd mindenkit vár a SámliMozi, amikor is a nagy sikerű Keménykalap és krumpliorr című, digitálisan felújított családi filmet nézhetik meg a családok a könyvtár előtti parkban. Lesz emellett kézműveskedés, fagylalt és kvízjáték is – minden, ami garantálja a vidám családi délutánt.
Az avasi Móra Ferenc Könyvtár minden évben megemlékezik arról, hogy 1933. május 16-án járt Móra Ferenc utoljára Miskolcon, így májusban, a jeles nap és a városünnep táján mindig itt köszönhetjük Vészits Andreát, az író dédunokáját. Így lesz ez idén is. Az viszont újdonság, hogy a Móra-nap délután folytatódik – az Avasi Gimnázium északi szárnyában található – könyvtár előtti téren. A családi nap keretében 2 órától lesz állatsimogató, kézműves foglalkozások, kvízjátékok, ingyenes beiratkozási lehetőség. A színpadon pedig a Szenczi Dance csoportjai és a Mintha Zenekar koncertje szórakoztatja az érdeklődőket.

Képeslapok kiállításon és könyvben
A Helyismereti gyűjtemény apró- és kisnyomtatványai közül kiemelkednek a helyi vonatkozású képeslapok: 2019 elején 8283 darab szerepelt a nyilvántartásban! A könyvtár tervezi, hogy a tulajdonában lévő miskolci és a megye településeiről őrzött – elsősorban 1945 előtt megjelent – képeslapokat hagyományos, papíralapú könyvek formájában is megjelenteti. Ennek a tervnek a megvalósításához jó kiindulópontot jelent ez az év, amikor Miskolc törvényhatósági jogú várossá nyilvánításának 110. évfordulóját ünnepeljük.
A jubileum tiszteletére rendezi meg a könyvtár Miskolc régi képeslapokon című kiállítását is – a tárlat válogatás a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár képeslap-gyűjteményéből. A régi Miskolcot felidéző lapokból rendezett kiállítást május 10-én délelőtt 10 órakor Nagy Réka polgármesteri biztos, főosztályvezető nyitja meg.
Ugyanebből az alkalomból megjelenik a könyvtár Miskolc régi képeslapokon című könyvsorozatának első kötete: Lillafüred – szívélyes üdvözlettel címmel, melynek bemutatóját később tartják.

 

V. Könyvtári Majális
Szabadtéri könyv(társas) fesztivál * Játék, zene, irodalom és ismeret a köbön – mindenkinek

Május 11., szombat 10.00–16.00
II. Rákóczi Ferenc Könyvtár (Görgey 11.) és az előtte lévő tér
10.00–12.00 Szerencsét próbáló. Családi vetélkedő a könyvtárban és a Népkertben
A mesés feladványok megoldóinak tarisznyájába hamuban sült pogácsa kerül
10.00–13.00 Szegre akasztott mesterségek . A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjainak mesterségbemutatója és játszóháza
10.00–13.00 Így készül a könyvem. Ismerkedés a könyvkötés alapjaival
10.00–16.00 Borka Játszópark. Ügyességi, logikai és készségfejlesztő játékok a szabadban
10.00–14.00 Mesebirodalmi mesecímek – óriás betűkockán. Szabadtéri kirakójáték
11.00 Kiskutya a sötétben. Kocsis Csaba megzenésített versei a Körömvirág együttes előadásában
12.00–12.30 Mesés tudáspróba. Játék kicsiknek és nagyoknak – nyereményekért
12.00–15.00 Közelebb a természethez, közelebb az állatokhoz. Ismeretterjesztő előadás – kisállat-bemutatóval – a Miskolci Állatkert és Kultúrpark munkatársainak irányításával
14.00–15.00 A robotom: Locsifecsi. Meséit bemutatja: Illés Adrienn, a szerző
15.00–16.00 Csalavári Csalavér. A Csodamalom Bábszínház előadása

III. Könyves Park
Családi nap

Május 10., péntek 17.00–20.00
Kaffka Margit Könyvtár (Park u. 8.) és a környezetében lévő park
17.00 Kalóz Capriccio együttes koncertje (Kalóz Tamás, Tímár Krisztián)
18.00–19.30 SámliMozi: A Keménykalap és krumpliorr című, digitálisan felújított családi film vetítése
Egyéb programok:
10.00–20.00 Rendkívüli nyitva tartás ingyenes beiratkozási lehetőséggel
16.30–20.00 Fagylalt árusítása a könyvtár előtti téren
17.00–19.00 Kézműves foglalkozások, kvízjátékok

Móra Nap 2019
Családi nap

Május 16., csütörtök 10.00–18.00
Móra Ferenc Könyvtár (Klapka Gy. u.2.) és az előtte lévő park

10.00–10.45 Kalamajka Bábszínház előadása
11.30–12.30 Mórától – Móráról. Találkozás Vészits Andreával, Móra Ferenc dédunokájával
14.00-15.30 Állatsimogató
14.00–15.00 Kézműves foglalkozások
15.00–15.30 Szenczi Dance csoportjainak bemutatója
16.00–16.45 Mintha Zenekar koncertje
Egyéb programok:
10.00–18.00 Ingyenes beiratkozási lehetőség
14.00–18.00 Kvízjátékok a rendezvény ideje alatt

Miskolc régi képeslapokon – képeslap-kiállítás megnyitója

Május 10., péntek 10.00
II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (Görgey 11.)

Válogatás a könyvtár képeslap-gyűjteményéből Miskolc törvényhatósági jogú várossá nyilvánításának 110. évfordulója tiszteletére. A tárlatot megnyitja: Nagy Réka polgármesteri biztos, főosztályvezető