Megújult a Bortanya, az VIII. Avasi Borangolás egyik központi helyszíne

Május 9-11. között rendezik meg a VIII. Avasi Borangolást, amelynek egyik központi helyszíne a kívül-belül megújult Bortanya. A beruházás a TOP-6.1.4-15-MI1-2016-00005 azonosító számú „Történelmi Avas turisztikai fejlesztése” című projekt részeként, bruttó 153 millió forintból valósult meg.

A megújult Bortanya központi helyszíne lesz az ország egyik legjobb boros-gasztro eseményének, az Avasi Borangolásnak. A tradicionális miskolci pincekultúra hagyományainak újjáélesztését is célzó esemény idén is 3 napon keresztül várja látogatóit, május 9-11. között. Csütörtökön szakmai nappal, előadásokkal, bor-versenyekkel kezdődik az Avasi Borangolás a Bortanyán, majd pénteken és szombaton az avasi pincesor teljes területén, Kisavastól a Nagyavasig nyitnak a pincék és borházak, helyi gazdák és országosan ismert borászok kínálatával, gasztronómiai ínyencségekkel, és jobbnál-jobb zenekari koncertekkel.

Az Avasi Borangolás évről-évre egyre több látogatót vonz, maga a helyszín is nagyon különleges, hiszen szinte Miskolc belvárosában, az Avas-hegy oldalában tartják, ahol több mint 800 pince és borház található, nem ritkán 300-400 évesek. Ezek közül egy a csaknem 200 négyzetméteres Bortanya, a hozzá tartozó pince-rendszerrel, amelyet 2015-ben vásárolt meg Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata azzal a céllal, hogy az avasi borkultúra bemutatására alkalmas turisztikai központot hozzon létre. Mindez az Avasi Borangolás fejlődésével igazi sikertörténetté vált.

A Bortanya felújításához szükséges forrást a „Történelmi Avas turisztikai fejlesztése” című projektből biztosí-totta az önkormányzat. Az épületben kialakítottak egy földszinti látogató központot, amely konferenciákon kívül rendezvények, valamint kiállítások helyszíne. A látogatókat hangulatos, vendégcsalogató fogadótér várja. Kiépítettek egy ún. befejező konyhát is, amely a bor és gasztronómia élvezetéhez biztosít megfelelő kiszolgáló helyiséget. A mindig is borozóként üzemelő épületrésznek visszaadták eredeti funkcióját, az 1-es számú pinceágban pedig kiállítási installációt rendeztek be, mely az avasi borkultúra tárgyi, írásos és fotó-dokumentációs, interaktív megismerésére ad lehetőséget.

A „Történelmi Avas turisztikai fejlesztése” komplex fejlesztési program további elemei többek között az Avas Kilátó felújítása, az Avas-hegy nyitott teraszait és zárt térfelületeit használó várostörténeti tematikájú high-tech élménytér kialakítása, valamint új bemutató, kiállító és vendéglátóterek létesítése – ezek terv szerint a következő Avasi Borangoláson már várják látogatóikat.

A projekt 100 %-os támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regioná-lis Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege bruttó 1 500 000 000 Ft.

2020. június 3., szerda, Klotild

Időjárás