Romákat célzó közösségfejlesztési projekt indul a Miskolci Egyházmegye egyházközségeiben

A Miskolci Egyházmegye által fenntartott Görögkatolikus Cigánymissziós Koordinációs Iroda és konzorciumi partnere, a miskolci Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület európai uniós támogatást nyert az EFOP-1.3.7-17 számú felhívásra benyújtott pályázatával, mely a társadalmi kohézió erősítését célozza az egyházak közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével.

A Görögkatolikus Cigánymissziós Iroda 2015 óta koordinálja az egyre gyarapodó cigánymissziós tevékenységeket a Miskolci Egyházmegye területén, elősegítve a görögkatolikus egyházközségekbe bekapcsolódó cigány közösségek vallásos-lelki életének elmélyítését és társadalmi integrációját. A 2002-ben alakult Dialóg Egyesület pedig Miskolc Avas lakótelepén és Borsod-Abaúj-Zemplén megye hátrányos helyzetű településein végez átfogó közösségfejlesztő munkát a helyi társadalmak megerősítésével és belső erőforrásaik feltárásával.

E két szervezet összefogásával fog megvalósulni az „Értékünk a közösségünk!” című projekt, mely 2019. március 1-én indult az EFOP-1.3.7. támogatási konstrukcióhoz kapcsolódva. Alapvető célja a Miskolci Egyházmegye területén működő, cigánypasztorációs tevékenységet végző egyházi közösségek megerősítése, közösségfejlesztési és hátránykompenzációs kompetenciáik javítása, ezzel összefüggésben a hátrányos helyzetű romák közösségekbe való integrálása, mentális egészségének és öngondoskodási képességének javítása. E célok elérését lelkészeknek lelkipásztori kisegítőknek, önkénteseknek és roma híveknek szervezett tréningek, közösségfejlesztési tervek, coaching és mediáció, valamint számos közösségi program és rendezvény fogják szolgálni a projekt két és fél éves futamideje alatt.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 47, 93 millió Ft vissza nem térítendő támogatásból.

A projektről bővebb információt a www.cigany-misszio.hu oldalon olvashatnak.