Bulgáriában felütötte a fejét a kanyaró - eddig 66 megbetegedést jelentettek

illusztráció

illusztráció

A bolgár Egészségügyi Minisztériumnak eddig 66 kanyaró esetet jelentettek. Ezek közül 41 esetben már a laboratóriumi tenyészetek, vizsgálatok is megereősítették a kanyarós megbetegedést. Bulgáriában eddig öt városban, Blagoevgrad - 48 beteg, Szófiában - 8 beteg, Sofia környékén - 8 beteg, Burgaszban és a jelenleg Európa Kulturális fővárosa címet viselő Plovdivban egy-egy megbetegedést regisztráltak.

A kanyaróvírus világszerte elterjedt, de a betegség előfordulásának aránya nagy mértékben változó; különösen gyakoriak a járványok a fejlődő országokban. Ott a kanyaró az egyik leggyakoribb fertőző betegség, ami nagyban hozzájárul a megbetegedésekhez és a halálozáshoz.[11][12] A WHO becslése szerint 2000-ben 30-40 millióan betegedtek meg kanyaróban, és az ugyanebben az évben védőoltással megelőzhető gyermekkori betegségben meghalt 1,7 millió gyerek majdnem felének haláláért a kanyaró volt a felelős.

A betegség megelőzésére Magyarországon kötelező a védőoltás: a morbilli–mumps–rubeola (MMR) vakcinát a gyermekek először 15 hónaposan, majd az általános iskola VI. osztályában újra megkapják. Az oltóanyag "élő", attenuált (tehát legyengített) kanyaró-, mumpsz- és rubeola- (rózsahimlő) vírusokat tartalmaz.

A Bulgáriában regisztrált megbetegedések korosztály szerinti megoszlása a következő:

1 év alatti korcsoportban - 14 eset;

1-4 éves korcsoportban - 29 eset;

5-9 éves korcsoportban - 9 eset;

10-14 éves korcsoportban - 2 eset;

A 15-19 éves korosztályban 4 eset;

A 20-24 éves korosztályban - 1 eset;

25-29 éves korcsoportban - 3 eset;

35-39 éves korcsoportban - 3 eset;

A 40 éves korcsoportban - 1 eset.

2024. április 18., csütörtök, Andrea, Ilma

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás