Alumínium öntvények súlycsökkentése és tulajdonságainak optimalizálása

Az Aluinvent Zártkörűen Működő Részvénytársság – Trimetto Ipari Kereskedelmi Kft. – Neumann János Egyetem konzorcium 382,01 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében megjelent „GINOP-2.2.1-15 - K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” tárgyú pályázati kiíráson. A megvalósításra kerülő projekt eredményeképpen 578,594 millió forint felhasználásával alumínium öntvények súlycsökkentése és felhasználási tulajdonságainak optimalizálása valósul meg.

A GINOP-2.2.1-15-2017-00089 azonosító számú projekt alapvető célja az alumínium öntvények súlycsökkentéséből eredő felhasználási területek céljainak megfelelő optimalizálást célzó kutatásfejlesztése. A projekt innovatív hazai vállalkozások és egyetemi kutatóhely hatékony együttműködésében valósul meg. A konzorcium vezetője, az Aluinvent Zrt. az alumíniumhab termékeket gyártó üzeme mellett kiemelkedő jelentőségű kutatás-fejlesztési és innovációs potenciállal is rendelkezik. Konzorciumi partnere, a kecskeméti Neumann János Egyetem az elmúlt 25 évben komoly autóipari tapasztalatokra tett szert a járművek szerkezeti anyagai, gyártástechnológiája és az alternatív hajtásláncok fejlesztése területén. A Trimetto Kft., mint 1994-ben alakult, nagy tapasztalattal rendelkező könnyűfém öntöde, az Aluinvent Zrt.-ben történő prototípus öntések fejlesztésében és üzemesítésében működik köre. 

A konzorciumi együttműködés olyan megoldásokat kíván bevezetni az alumínium-öntészetbe, amelyek az eddigiek során még nem kerültek alkalmazásra. A tömör alumínium anyagból készült alkatrészekhez képest – a tervezett felhasználás kívánalmainak megfelelően – előnyösen befolyásolhatók lesznek a termékek olyan tulajdonságai, mint a tömeg, fajlagos szilárdság, merevség, rezgéscsillapító, energiaelnyelő vagy hővezető képesség.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló fejlesztés eredményeképpen olyan versenyképes eljárás megalkotása valósul meg amely iránt már jelenleg is nagy érdeklődés mutatkozik mind hazai, mind nemzetközi szinten elsősorban az autóipari és gépipari szegmensek részéről.