„Nem csak zene...“ címmel beszélgetős, zenés jótékonysági rendezvény-sorozat indul a Drót Bisztróban

Az ötlet- és házigazda a 29 éves Miskolc Dixieland Band alapítója, Balla Miklós, a vendégek a városhoz kötődő közismert személyek, a jótékonysági rendezvény kedvezményezettje pedig a B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház területén működő Ronald McDonald Házat működtető alapítvány.

A „nem csak zene...“ címmel elinduló beszélgetős, zenés alkalmakat többféle célból szerettem volna létrehozni. A már említett segítség, amelyre nagy szüksége van az alapítványnak, hiszen teljesen ingyenesen biztosítja a közvetlen család számára a bentlakást és fontos szempont, hogy Budapest, Miskolc és Pécs után még létesüljön újabb városokban Ronald Ház.

Másik fontos célom volt, hogy a saját, nem csak jazz zenei világomat bemutathassam a közönségnek közben a érdekes embereket megszólaltatva egy jó hangulatú beszélgetés keretében ismerhessük azt a tudományt, területet amikkel foglalkozik, miközben a feldolgozott dalok egy része a vendégnek is fog szólni - mondta Balla Miklós, hozzátéve, hogy harmadrész pedig szeretné, ha a városban ez egy tartalmas kikapcsolódás lehetne azok számára, akik ilyen jellegű programon kívánnak részt venni.

Az Amerikából elindult kezdeményezés évente több ezer beteg gyermeknek nyújt segítséget világszerte. Az alapítvány a világ számos pontján megtalálható Ronald McDonald Házakban olyan családok számára biztosít otthoni körülményeket térítésmentesen, akiknek beteg gyermeke elhúzódó, az otthontól távol eső kórházi kezelésen esik át. Az alapítvány Magyarországon 1994 óta nyújt segítséget, 1999-ben Budapesten, 2004-ben az országban a második Ronald Ház Miskolcon nyílt meg.  A misszió legfőbb  célja, hogy  a  gyógyulási folyamat  alatt a bentlakó családok szinte ugyanúgy élnek, mint odahaza, a beteg gyerekek együtt lehetnek családtagjaikkal és ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben viseljék a betegség és a kezelések megpróbáltatásait.

Az étteremhálózat 1974 óta partnere az alapítványnak, az éttermekben elhelyezett pénzgyűjtő perselyekben lehet az adományokat elhelyezni. A megadott számlaszámra pedig utalhatók a támogatási összegek. A szervezett adománygyűjtő akciók is nagyban hozzájárulnak a sikeres működtetéshez.

Sokféle híres, akár Miskolchoz vagy városunkkal kapcsolatos ismert személy meghívását tervezem, akiknek fontos az adakozás. Március 19-én Richter József Kossuth-díjas cirkuszművész és Réz Tamás a cirkuszt művészeti titkára lesz a vendégem. A cirkuszvilágot, azok érdekes háttér történeteit szeretném a nagyközönség elé tárni, miközben egy megismerjük a vendégek életének egyes állomásait vagy vidám pillanatait. Richter József kitűnő trombitás is, akivel közös muzsikálás is lesz, nagy megtiszteltetés, hogy a trombitát ezen alkalommal is megszólaltatja majd - mondta a sajtótájékoztatón Balla Miklós.

Balla Miklós, a rendezvény sorozat ötletgazdája és műsorvezetője, klarinéttanár, jazz-klarinét előadóművész, a 29 éves Miskolc Dixieland Band alapítója. Már gyermekkoromban is nagy hatással volt rám az értékes zene, a zenekari hangzásvilág. A dixieland műfajával a 80-as évek közepén kerültem szoros kapcsolatba, miután egy nagyon jó barátom elhívott magával a Diósgyőri várban megrendezett dixieland fesztiválra. Akkor eldöntöttem, hogy lesz egy ilyen együttesem és Isten segítségével 1990-ben el is tudtunk kezdeni próbálgatni a műfajt. A zenekar műsorai közötti konferálás már kezdetek óta az én feladatom volt, meg kell, hogy mondjam talán a legnehezebb értelmes dolgokat mondani úgy, hogy az spontán, természetes legyen. Nagyon sok segítséget kaptam Benkó Sándortól, aki ebben a tekintetben számomra jelentős személyiség. Ezért szerettem volna, ha nem csak zenélek, hanem beszélgetek is a vendégeimmel, ezzel is rengeteget szeretnék tanulni, a régóta riporteri pályán lévők véleményét meghallgatva tapasztalatot és mélyebb tudás szerezni ezen a területen is - mondta a Csillagpont Rádiónak Balla Miklós.