"Várak, kastélyok, tűgobelinen" - kiállítás a Diósgyőri várban

A gobelinhímzés egy szövésen alapuló technika, melyben a művész tulajdonképpen a keresztöltést alkalmazza műveinek elkészítésére.  A vendégek tizennyolc városképet, öt vár és kilenc kastély témájú képet tekinthetnek meg a tárlaton, illetve a képekbe belevarrt lakókat, akik korabeli ruházatban és környezetben néznek ránk vissza. A körnek ez már a második vándorkiállítása a nyolcéves fennállása óta. Hamarosan az Edelényi kastélyban vendégeskednek az alkotások, majd tovább indulnak Budapestre. A képeken megjelenik a Diósgyőri vár is, ezért is gondoltak arra, hogy a vándorkiállítás egyik helyszíne legyen Nagy Lajos egykori palotája.

„Ha a gobelinről igaz az az állítás, hogy a szépség és a türelem művészete. Akkor erről a kiállításról nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szépség, a művészet és a lokálpatriotizmus találkozik ezeken a gobelineken.” – vallják a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének tagjai.

„Úgy gondoljuk attól is egyedi ez a kiállítás, hogy Borsod megye három frekventált idegenforgalmi helyéről indítjuk ezt a tárlatot. Megmutatjuk, hogy ez a sokat emlegetett „szürke Borsod”- képes egy egyedi, különleges ötlettel előállni - s mindez 9 nyugdíjas hölgy keze munkája nyomán. Ez a tevékenységünk eléggé anyag igényes és drága hobbi, de látva sikerünket és a munkánk iránti érdeklődést, ez mindent kárpótol számunkra.” – mondták a kör tagjai.

Legújabb eredményeik:

2016. május: Szentendre Skanzen - különdíj
2017. december: Vajdahunyadvára - különdíj
2017. szeptember: Arany János egyes verseire készített gobelinképeket az AMKA (A Magyar Kézművességért Alapítvány) budapesti kiállítása után beválogatta az Arany évforduló kiállítására Erdélybe, Nagyszalontára.
2018. július: AMKA nyári országos pályázatán a Mátyás király évfordulóra tervezett képek - fődíj
2018.: Betlehemes kiállítás AMKA Budapest Duna Palota, Veszprém Szalezinárium - különdíj

2024. április 25., csütörtök, Márk

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás