Nárcisz-projekt a Szabó Lőrinc Könyvtárban - Nemzetközi rákellenes alkotóprojekt mutatkozik be Miskolcon

A szlovákiai Podvihorlatská paleta alkotóközössége mutatja be munkáit a Szabó Lőrinc Könyvtárban. A tárlat különlegessége, hogy minden kép nárciszt ábrázol – ez a virág ugyanis a remény szimbóluma, az alkotásokkal pedig a rák elleni harcra szeretnék felhívni a figyelmet. A március 7-ei megnyitót közös alkotás követi.

Itt szinte napként ragyog egyetlen nárcisz portréja, ott alig látszik a mező zöldje a virágok sárga pöttyei között, van klasszikus csendélet csokorral, finom akvarell, vastagon felrakott olaj – nem is gondolnánk, hogy egyetlen virágnak, a nárcisznak ilyen sok arca van. Olyan sok, mint magának a reménynek. A nárcisz ugyanis Szlovákiában a remény szimbóluma, ezért a Rákellenes Liga szervezésében minden évben megtartják a Nárciszok napját, amivel a rák elleni harcra szeretnék felhívni a figyelmet. A homonnai Podvihorlatská paleta egyesület immár hét éve alkotói programokat szervez ezen a napon. A város neves személyiségei, professzionális alkotók, daganatos megbetegedéssel küzdők és a képzőművészet kedvelői ilyenkor együtt festenek nárciszokat.
Az elmúlt években Európa több országában követőkre talált a projekt, és a világ számos országából támogatják őket művészek egy-egy képpel. Az alkotásokból rendezett tárlatok pedig mindig lehetőséget teremtenek arra, hogy olyan témákról is beszéljünk, melyek a hétköznapokban tabunak számítanak.
A Remény virágai című miskolci nárciszkiállítást a homonnai Podvihorlatská paleta projekt vezetője, Anna Šimkuličova újságíró, festő nyitja meg március 7-én, csütörtökön délután 3 órakor. A projekt több alkotó tagja is eljön a megnyitóra, és részt vesznek az azt követő közös alkotómunkában is – ami, természetesen szintén a nárcisz témáját dolgozza fel.
A miskolci nárciszkiállítás megnyerte partnernek a Rákellenes Liga Miskolci Szervezetét, ezért a megnyitón köszöntőt mond Virág Judit, a csoport vezetője. Ekkor adják át a szervezet Rózsa-szín-világ című, hagyományosan a Rákellenes Világnap és az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából meghirdetett pályázaton résztvevő iskolások díjait.
A megnyitó műsorában közreműködik a Brighteyed Folks duó, valamint Üveges Tamás költő. A nárcisz-projekt munkái március 30-ig tekinthetők meg. A női tematikához pedig egy újabb kiállítás is társul a Tűz virágai címmel: Szurdoki Judit keramikus tűzzománc ékszereit mutatja be ez idő alatt a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban.

2024. április 23., kedd, Béla

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás