Dolgok, amikért érdemes élni – Pokorny Lia önálló estje a MÜHÁ-ban

A Beugróban edzett Porkorny Lia és Horgas Ádám rendező, akivel már a Pillanatfelvételben is együtt dolgozott, amerikai mintára, a közönséggel közvetlen párbeszédet folytató, rögtönzésekkel tűzdelt darabot mutatnak be. Itt a nézők is a történet részeivé válnak, hiszen a művésznő a közönség soraiból választ magának segítséget az adott jelenet megformálásához. Március 13-án este hét órától a MÜHA színpadán kedélyes körutazásra invitál önmaga és saját lelkünk legmélyére, hogy megmutassa azokat a dolgokat, amikért érdemes élni.

Ebben a monodrámában a főszereplő színész meséli el a történetét, amelynek fontos részét képezi egy lista. Hét éves korában kezdte el írni, akkor, amikor édesanyja először próbált meg önkezével véget vetni életének. A lista végig kíséri a gyermek és kamasz korát, az első szerelmet, a csalódásokat, az örömöket. Időről időre eltűnik, nyoma veszik, hogy aztán, mint valami mágikus segítség bukkanjon fel újból, amikor hősünknek szüksége lesz rá.

Pokorny Lia alaptermészetéből és a darab szövegéből adódó humor feszültségoldó funkcióját felhasználva, folyamatos segítségnyújtások révén eléri, hogy a közönség egyetlen tagja se mondjon nemet a felkérésre. „Egy nagy, közös, felszabadító játékot fogunk megélni mindannyian. Nem egy embert pécézünk ki, akinek magányos harcosként, bekötött szemmel kell kóvályognia a bozótvágó késével egy ismeretlen vidéken, hanem majdnem mindenkinek lesz feladata, együtt fogjuk létrehozni az előadást. Tehát egyrészt senki nem lesz egyedül, másrészt azokat, akiknek nagyobb feladat jut, végig ott fogom tartani a kezemben.” – mondta a színésznő.

Bár a történet egyáltalán nem habkönnyű, mégis sokat nevethetünk, és mosolyogva hagyhatjuk el a színháztermet, azzal a jóleső érzéssel, hogy jöhet akármilyen nehézség, az élet mégis szép, csak arra kell figyelnünk, hogy ne veszítsük el a szemünk elől a saját listánk pontjait. Ha pedig még sosem gondoltuk végig, mik is tesznek minket boldoggá a mindennapokban, sürgősen kezdjünk bele a gyűjtésbe.