A Fehér Farkas az Ifi házban - Mónus József világrekorder, harci-, cél- és távlövő íjász tart előadást Miskolcon

Íjaival harcol a múlt tiszteletéért Mónus József, aki sorsszerűen cseppent a hagyományos íjászat világába. A világrekorder, harci-, cél- és távlövő íjász ezúttal az Ifjúsági és Szabadidő Házban vendégeskedik. Március 13-án, szerdán 18 órától filmvetítéssel egybekötött úti beszámolóját hallhatja a közönség. Végigkísérhetjük Kínától az Amerikai Egyesült Államokig, Kanadától Törökországon és Dél-Koreán keresztül Ausztráliáig, megmutatva a nagy íjász világversenyek hangulatát.

Gépészmérnökként hiába volt sikeres a civil szakmájában nagyon zavarta, hogy nem volt kapcsolata a történelmi múlttal. Ezért, ha már a sors úgy hozta, hogy megnyílt előtte egy kapu, feltárva egy addig számára teljesen ismeretlen, ám annál izgalmasabb és elképesztően színes világot, úgy gondolta, élnie kell ezzel a kivételes lehetőséggel. Annak ellenére is, hogy tényleg magányos farkasként kezdte.

Saját „műhelyecskéjében” készíti nemcsak az íjat, de a nyílvesszőket is. Mivel a legtöbben három tollat illesztenek a nyílvessző végére, Mónus pedig csak kettőt, Amerikában elnevezték őt Két Tollnak. Jobbára mégis a Farkas nevet használja, amit Mongóliában kapott. Nem véletlenül állítottak neki emlékművet a belső-mongóliai Ergun városában, mert 2012. augusztus 24-én a saját készítésű íjával és nyílvesszőjével 653 méteres távolságra lőtt el, amivel felállította a távlövés új világrekordját.

Az előadáson bemutatja majd azt a kisfilmet is, amely a 2018-as „Diósgyőri Bástyalövésről” készült. Nemcsak személyekről és helyszínekről mesél majd, igyekszik átadni a harcok hangulatát, megmutatni azt a felemelő érzést is, amikor győztesen láthatjuk a magyar zászlót.