A 3x3 kosárlabda vitathatatlanul a világ egyik legnépszerűbb, legnagyobb tömegeket megmozgató sportja

A B-A-Z Megyei Kosárlabda Szövetség új kezdeményezéssel igyekszik minél több kosárlabdázni szerető fiatalnak versenyzési lehetőséget biztosítani, a kosárlabdázás speciális, 3-3 elleni játék formájában. A 3x3 kosárlabda vitathatatlanul a világ egyik legnépszerűbb, legnagyobb tömegeket megmozgató sportja. Játékosai között ott vannak az amatőr sportszeretők éppen úgy, mint a hagyományos, 5×5-ös kosárlabdát profi szinten művelő játékosok. Kialakulóban vannak a kifejezetten3x3-ra szakosodó játékosok csapatai is, akik közül a legjobbak több mint 10 ezer dolláros pénzdíjas versenyeken játszanak.

Magyarországon, pár év leforgása alatt rendkívüli népszerűségre tett szert a 3x3-as kosárlabda. Ehhez minden bizonnyal az évente megrendezett, színvonalas hazai bajnokságok és a nemzetközi versenyekre való kijutás lehetősége is hozzájárultak. A tornák legjobbjaiból összeállított csapatok pedig a FIBA által meghirdetett nemzetközi rendezvényeken (EB, VB) is kiváló eredménnyel szerepelnek. 2016-ban felnőtt női válogatottunk Európa bajnok lett, míg 2017-ben az U18-as lány, 2018-ban pedig U18-as fiú válogatottunk nyerte meg a Debrecenben megrendezett Európa bajnokságot.

A tavalyi év során Miskolcon, az egyetemi szabadtéri pályán rendeztünk először 3x3 tornát, ahol 36 csapat 140 versenyzője mérte össze tudását 3 korosztályban. Ezen a sikeren felbuzdulva 2019-ben már 3x3 sorozatot hirdettünk meg, aminek keretein belül összesen 7 fordulót tervezünk megrendezni. Június közepén pedig a tavalyihoz hasonlóan, egy nagyszabású „nyárindító” rendezvénnyel szeretnénk ünnepelni a kosárlabdázás ezen formáját.

A legkisebb korosztályban február 2-án rendeztük az első fordulót 19 csapat részvételével, a mai napon pedig a második forduló is lebonyolításra került, immár 20 csapat részvételével. A rendezvénynek a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tornaterme adott otthont, s a helyi, miskolci "alakulatok" mellett Szerencsről és Tiszaújvárosból is érkeztek csapatok.

Eredmények:

U12 Fiú Piros csoport

1. Szerencsi Darazsak 1

2. Szerencsi Darazsak 2

3. Kis huligánok

U12 Leány

1. Jezsu 1

2. Jezsu 2

3. Jezsu 3

U12 Fiú Zöld csoport

1. Jezsu Bulls

2. Jezsu Lakers

3. Jezsu Golden State

 

Legközelebb március 24-én az idősebb korosztályok (U14, U16, Felnőtt) számára rendezünk 3x3 tornát az Egyetemi Körcsarnokban.

2024. április 24., szerda, György

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás