Hercule III Téli Akadémia

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, az Európai és Nemzetközi Büntetőjogi Kutatóközpont, a Magyar Jogászok az Európai Büntetőjogért Egyesület és az Országos Bírósági Hivatal / Magyar Igazságügyi Akadémia szervezésében 2019. február 14-16. napján kerül megrendezésre a „Aktuális kérdések és válaszok az Európai Unió pénzügyi érdekei büntetőjogi védelméről” című nemzetközi konferencia.

A konferencia az Európai Unió HERCULE III (2014-2020) „Legal Training and Studies 2017” programja támogatásával „Az Európai Unió pénzügyi érdekeinek büntetőjogi védelme – tekintettel a pénzmosásra, az adócsalásra, a korrupcióra és a criminal compliance-re a nemzeti jogrendszerekben és különös figyelemmel a cybercrime-ra”című projekt (HUUNIMISKOLCPFI - 786253) keretében kerül megrendezésre. A projekt célkitűzése az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme, a csalás, korrupció és további, az Unió pénzügyi érdekeit sértő tiltott tevékenységek, valamint az ezekhez kapcsolódó új gyakorlati kihívások (pl. kiberbűnözés) elleni fellépés, illetve ezek megelőzése. Ezen általános céllal összefüggésben, a projekt célul tűzte ki a jogi szakma EU pénzügyi érdekeinek védelmében érintett egyes ágai figyelmének további felkeltését konferenciák és workshopok szervezése révén, a gyakorlati és elméleti szakemberek közötti együttműködés javítását, a résztvevő tagállamok jogi szabályozásának és gyakorlatának összehasonlító elemzését, az információk és jó gyakorlatok cseréjét, valamint az eredmények jogi oktatásban történő felhasználását.
A projektben a Miskolci Egyetem kooperációs partnere az Országos Bírósági Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda, valamint a LeitnerLeitner Budapest. A projektben hazánkon kívül további öt uniós tagország szakértői is részt vesznek, így Prof. Dr. Gerhard Dannecker (Heidelbergi Egyetem), Prof. Dr.
Robert Kert (Bécsi Közgazdasági Egyetem), Prof. Dr. Richard Soyer (Linzi Egyetem), Prof. Dr. Maria KaiafaGbandi (Thesszaloniki Egyetem), Prof. Dr. Mirisan Valentin (Nagyváradi Egyetem) és Dr. Vincenzo Carbone (Római Egyetem).

A projekt nyitókonferenciáját 2018. március 23-24-én, a Miskolci Egyetemen rendezték meg, „Az Európai Unió pénzügyei érdekei büntetőjogi védelme – alapvetések és speciális kérdések” címmel. Ezt követően két workshopot tartottak, az elsőt 2018. július 2-4-én a Bécsi Közgazdasági Egyetemen a korrupció és a pénzmosás tárgyában, a másodikat pedig 2018. október 29-31-én Nagyváradon az áfa-csalás tárgyában. Jelen Téli Akadémia a projekt zárórendezvénye, ahol az Európai Unió pénzügyi érdekeinek büntetőjogi védelmével összefüggő eljárásjogi kérdések megvitatására, valamint a projekt eddig eredményeinek disszeminálására kerül sor. A tanácskozásokon elhangzó előadások magyar és angol nyelven megjelenő könyvben is publikálásra kerülnek, valamint a nyitókonferencia előadásai a projekt honlapján lesz megtekinthető (www.hercule.uni-miskolc.hu).

A Téli Akadémia fókuszában az Európai Parlament és a Tanács (EU) az Unió pénzügyi érdekeit érintő csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló 2017/1371 irányelve (2017. július 5.) áll. Az irányelv rendelkezéseit a tagállamoknak 2019. július 6. napjáig kell a nemzeti jogukba átültetni. A Téli Akadémia előadói között köszönthetjük többek között az OLAF képviseletében Dr. Oliver Landwehr LLM vezető jogi és szakpolitikai tisztviselő urat, aki az OLAF Európai Unió pénzügyi érdekei védelme terén betöltött szerepéről tart előadást. Prof. Dr. Farkas Ákos (projektvezető, Miskolci Egyetem) a bizonyítékok gyűjtésére és értékelésére vonatkozó uniós szabályokat ismerteti, a gyakorlati problémákról Dr. Vanessa Seibel
ügyész asszony (Mannheimi Ügyészség) tart előadást. Prof. Dr. Maria Kaiafa-Gbandi (tanszékvezető egyetemi tanár, Thessaloniki Egyetem) az Európai Bíróság joggyakorlatát szemlélteti ezen a területen konkrét jogesetek kritikai értékelése során. Dr. Franz Reger (nyugalmazott osztályvezető, Pénzügyi Büntetőjogi Osztály, Pénzügyminisztérium, Ausztria) az áfa-csalás uniós meghatározásának szükségességéről, míg Prof. Dr. Robert
Kert (intézetvezető egyetemi tanár, Bécsi Közgazdasági Egyetem) az uniós csaláshoz kapcsolódó bűncselekmények tagállami átültetéséről beszél.
A korrupció elleni küzdelem elméleti kérdéseiről Prof. Dr. Görgényi Ilona (intézetigazgató egyetemi tanár, Miskolci Egyetem), gyakorlati problémáiról pedig Dr. Homonnai János (osztályvezető ügyész, Kiemelt, Korrupciós és Szervezett Bűnözés Elleni Ügyek Főosztálya, Legfőbb Ügyészség), Dr. Szabó Judit (bíró, megbízott büntető kollégiumvezető, Fővárosi Törvényszék) és Dr. Pfeifer Péter (bíró, Veszprémi Törvényszék) tartanak előadást. Prof. Dr. Polt Péter legfőbb ügyész úr az Európai Ügyészség lehetséges alternatíváit ismerteti.

A Téli Akadémia zárásaként Prof. Dr. Farkas Ákos (projektvezető, Miskolci Egyetem) és Prof. Dr. Gerhard Dannecker (tanszékvezető egyetemi tanár, Heidelbergi Egyetem) ismerteti a HERCULE projekt eredményeit és a kutatás során kidolgozott ajánlásokat.

A Téli Akadémiára 2019. február 14-16-án kerül sor a Magyar Igazságügyi Akadémián (1122 Budapest, Tóth Lőrinc u. 6.)