A vadászat és horgászat hazánk hagyományaink fontos része - Megnyitotta kapuit a 26. FeHoVa kiállítás

A vadászat és horgászat hazánk hagyományaink fontos része, amelyek nemcsak kikapcsolódást és sportolási lehetőséget kínálnak, hanem komoly szakmai és gazdasági tevékenységet is jelentenek - közölte Nagy István agrárminiszter, a Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás megnyitóján.

Nagy István beszédében kiemelte, hogy Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen vad- és halállományunk nemcsak mennyiségében, hanem minőségében is páratlan értéket képvisel. Az agárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az új szabályozás révén a jövőben elöltöltő fegyverrel is folytatható társas vadászat, illetve a vadászvizsga megszerzésekor a kötelező lőgyakorlat és vizsga alól a kizárólag íjjal, ragadozó madárral vagy magyar agárral vadászók mentesülhetnek. Hozzátette: szintén idén lépett hatályba az a rendelet, amely megfelelő jogszabályi környezetet biztosít, hogy a magyar vadgazdálkodás fejlesztésére közvetlenül felhasználható bevételek növekedhessenek.

A tárcavezető hangsúlyozta, a minisztérium az állami erdészeti társaságok természetvédelmi és közjóléti programjait kiemelten támogatja. A társaságok a 2014-2018-as időszakban közel 5,9 milliárd forintot fordítottak új közjóléti objektumok létrehozására, valamint a meglévő létesítmények megújítására és bővítésére. Nagy István arra is emlékeztetett, hogy jelenleg mintegy 2000 szabadon és díjmentesen látogatható erdészeti közjóléti létesítmény szolgálja országszerte az erdőben pihenni, felüdülni, sportolni vágyókat. A miniszter szerint a kiállítás alkalmat ad arra, hogy az állami erdészeti társaságok társadalmi szerepvállalását minél szélesebb körben is bemutathassák, ezzel is hozzájárulva az erdész szakma presztízsének növeléséhez.

A FeHoVa megnyitóján együttműködési megállapodást írt alá Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy István agrárminiszter, Kovács Zoltán kormánybiztos és Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke a 2021-ben megrendezésre kerülő „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás megszervezéséről.

A magyar vadászati kultusz megteremtőjének, gróf Széchenyi Zsigmondnak az életművét mutatja be a Takarék Csoport a csütörtökön kezdődő budapesti FeHoVa kiállításon egy különleges hangulatú, méretében tekintélyt parancsoló standon. A nyitónapon a látogatók találkozhatnak a híres vadász-író özvegyével, Hertelendy Margittal, valamint az Afrika-utazó életéről készülő film producereivel, Lajos Tamással és Vida Józseffel, a Takarék Csoport elnök-vezérigazgatójával, illetve a film ötletgazdájával, Vágvölgyi Bencével.
A FeHoVa nemzetközi fegyver-, horgász- és vadászkiállítást idén 26. alkalommal rendezik meg a Hungexpón február 7-től 10-ig. A Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek legnagyobb rendezvényén 17 ország 300 kiállítója mutatkozik be.

A Takarék Csoport, amely a hagyományok tiszteletére alapozza mindennapi munkáját, az „A” pavilon 102 -es standján egy különleges, 120 négyzetméteres standon állít emléket az egyik legnagyobb magyar vadász, utazó és író munkásságának. Gróf Széchenyi Zsigmond, akinek életében a természet és a vadászat szeretete fogalommá, szertartássá, valóságos hitvallássá nemesedett, trófeáival, könyveivel kitörölhetetlen nyomot hagyott minden természetkedvelőben.

A kiállításon a látogatók megismerkedhetnek az Afrika-utazó használati tárgyaival, relikviáival, fotóival. A standon egyebek közt egy a falon terpeszkedő bivalykoponya, egy lendületes ívű szarvakat viselő kőszáli kecske, és a megszólalásig élethű oroszlán is a vadászra emlékeztet.

A legkülönlegesebb darab mégis a Széchenyi Zsigmond által 1929-ben elejtett hatalmas elefántbika agyarának replikája. Az eredeti agyarpár a II. világháborúban megsemmisült, így óriási méreteivel majdnem 75 év után először most találkozhat a közönség. Alattuk átlépve egy modern látványvilágú installációba, egy múltidéző utazásba csöppen a látogató, miközben szembesülhet Afrika jelenével is.

A Takarék Csoport jelenlétét a FeHoVa-n egy különleges apropó adja: egy most készülő nagyszabású, hangulatában és képi világában is egyedi életrajzi film Széchenyi Zsigmond életéről. A gróf életét új szemszögből megvilágító film bemutatja egyebek közt Afrika múltja és jelene közti drámai változásokat, felhívva a figyelmet a természetvédelem jelentőségére.

További képeinket megtekinthetik a Csillagpont Rádió Facebook oldalán.