Megyénkben erős hófúvás is kialakulhat - A téli időjárásnak megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak!

Olvasónk küldte, köszönjük!

Olvasónk küldte, köszönjük!

Megyénkben erős hófúvás is kialakulhat a következő napokban bizonyos időszakokban az előrejelzések alapján a viharos széllökéseknek köszönhetően. Az utinfom munkatársai arra kérik a közlekedőket, hogy kizárólag a téli időjárásnak megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak!

A Dunántúlon és az északi országrészben egyelőre csapadékmentes az idő. A Duna-Tisza közén, és a Tiszántúlon változó halmazállapotú csapadék esik. Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében havazik, vagy szállingózik a hó. A gyorsforgalmi utak burkolata többnyire sónedves, az M1-es lébényi és komáromi szakasza száraz, ugyan úgy mint az M7-es balatonvilágosi és martonvásári szakaszai, valamint az M0-s autóút északi szektora.

A főutak burkolata országszerte vizes vagy sónedves, a mellékutakon viszont téliesebbek az útviszonyok. A Dunántúlon Vas megyében és Keszthely környékén, keleten Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében letaposott havas, hókásás vagy latyakos, Sátoraljaújhely környékén hóbordás az alsóbbrendű utak burkolata. Fejér megyében Igar, Enying, Csákvár, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Szikszó térségében az erős szél miatti lokális hóátfúvások megszüntetését végzik. A látási viszonyok országszerte jók, köd sehol sem okoz gondot a közlekedésben. Az ország középső területein szélcsend van, vagy gyenge a légmozgás. Erősödő szelet jeleztek a Kisalföldről, Székesfehérvár térségéből és a Balaton nyugati medencéjéből, Keszthely környékéről. Az Alföld középső részén és az északkeleti megyékben is közepes erejű a szél. Sátoraljaújhely térségéből erős, helyenként viharos széllökéseket jeleztek. A hőmérséklet -5 és +2 C fok között változik.

Havazás:

Délkelet felől napközben egyre többfelé várható csapadék az országban péntek reggelig, délelőttig, amelynek halmazállapota délkeleten, keleti határ közelében fagyott eső, ónos eső, havas eső formájában, másutt döntően hó formájában várható.

A Dunántúl nyugati megyéinek, délkeleti területek, keleti határ közeli területek, illetve nagyobb bizonytalanság mellett az északi területek kivételével 5-10 hó hullhat péntek reggelig. Egyes területeken, nagyobb valószínűséggel délen 10 cm feletti hó is hullhat.

Pénteken estétől a déli területeken lepel-2 cm hó hullhat

Viharos szél:

Ma északkeleten 55-65 km/h, ma estétől pénteken éjfélig a Dunántúlon 55-65 km/h-s széllökések is kialakulhatnak. Veszprém megye magasabban fekvő részein pénteken efeletti széllökések is előfordulhatnak.

Hófúvás:

Az Alföldön ma éjfélig, a Dunántúlon szombat éjfélig nagyobb területen alacsonyszintű hófúvás valószínű, de egyes megyékben erős hófúvás is kialakulhat egyes időszakokban, kiemelten Veszprém megye magasabban fekvő részen elsősorban pénteken, illetve nagyobb bizonytalanság mellett a péntek esti óráktól a Dunántúl délkeleti harmadában. A Bodrogköz térségében kisebb területen ma erősebb hófúvás is kialakulhat.