Miskolciak Miskolcért – Jótékonysági gálaestből tízmilliós műszerparkkal bővült a fül-orr-gégészeti osztály

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Fül – Orr - Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztálya 2019. január 23-án, szerdán sajtótájékoztatót tartott. Az osztály tavaly októberben a Miskolci Nemzeti Színház nagytermében jótékonysági gálaestet szervezett. Az adományozók segítségével befolyt összegből - a Magyar Rákellenes Liga segítségével – műszereket szereztek be. Ezen eszközöket az említett osztály műtőjében használják majd.

Révész János főigazgató a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a térségnek egy domináns egészségügyi szolgáltatója. Az egészségügyi invazív beavatkozásoknak - ebben a térségben - megközelítőleg 80 százaléka ebben az intézményben történik. Mint mondta, a cél az, hogy ne csak mennyiségben tudjuk ellátni a betegeket, hanem ez minőségi betegellátás is legyen. Hozzátette: ennek két feltétele van. Egyike a magas szintű szaktudás; ez a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztályon maximálisan adott. Az osztályt vezető főorvosnak ebben nagy szerepe van. A másik oldalon áll a korszerű technológia, erre pedig maximálisan törekszik az intézmény. Kitért arra is, hogy ebben az évben a kórházon belül mintegy kétmilliárd forint értékben valósul meg műszaki, valamint technológiai fejlesztés. Ezek részben építészeti beruházások, részben gép-, műszerbeszerzések lesznek majd. Véleménye szerint külön öröm, hogy a társadalmi nyitottság a kórház felé egyre nagyobb, és az adományozási kedv is igen megnőtt, különösen az elmúlt évben. Év végére az adományok összege (anyagi támogatás, gép-, műszerbeszerzés) megközelítette a 100 milliós nagyságrendet, ebben a Gyermekegészségügyi Központ élen jár. Mint mondta, az adományozási kedv növelhető azzal is, hogy a kórház egy külön keretet létrehozva kiegészíti a beérkező támogatásokat, ha az érintett osztályoknak – műszerek, eszközök tekintetében - erre szüksége van. Hangsúlyozta: mindezek mellett az egészségügyi intézmény egy társadalmi platform is. A kórház a támogatók segítségét azáltal is elismeri, hogy létrehozott egy Támogatói Társaságot. Ebbe a körbe szeretne minden adományozót meghívni „egy együttgondolkodásra, egy együttműködésre”, legyen az anyagi, eszköz, vagy olyan kapcsolati tőke, amely az intézmény fejlődéséhez jelentősen hozzájárult.

Karosi Tamás, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztály osztályvezető főorvosa, címzetes egyetemi docens közölte: az osztály a legmagasabb III/b regionális akkreditációval rendelkező országos intézet. Az éves fekvőbeteg forgalom 4500, csaknem 2900 altatásos műtétet végeznek, amelyek 50 százaléka onkológiai beavatkozás. Fontosnak tartják a társadalmi szerepvállalást, a kapcsolattartást a város, és a régió gazdasági szereplőivel. Az osztályon az elmúlt 5 évben számos új műtéti típust vezettek be, innovációs tevékenységük folyamatos. Kitért arra, hogy mindig új irányokat keresnek, amelyek a daganatos betegek gyógyulását még jobban elősegítik, kórházi benntartózkodásukat lerövidítik, illetve csökkentik a posztoperatív fájdalmat. „Úgy gondolom, hogy az iskolateremtés terén is élen járunk, hiszen osztályunk orvosi kara a kezdeti 5-ről 23 főre bővült, tevékenységünk felöleli a fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, illetve a dentoalveoláris sebészeti ellátás teljes palettáját” – tette hozzá. Megjegyezte: gyógyító és tudományos munkájukat mind a hazai, mind a nemzetközi szakmai testületek figyelemmel kísérik, és elismerik. A jelenlegi eszközbeszerzéssel hatalmas előrelépést tettek a 21. századi szakmaiság elérése érdekében.

A sajtótájékoztatón részt vett Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere, Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke és Radnai Erika, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze. Ők valamennyien jelentősen hozzájárultak a fent említett osztály támogatásához. Elsőként ők vehették át a Támogatók Társasága plakettet.