Apró ajándékot kértek – nagy csomagot kaptak

Cipősdoboz-akciónak indult, de végül csak nagy dobozokba fért be az a sok ajándék, amit a Miskolcon és a városkörnyéken élők adományoztak a diósgyőri lakásotthonban és a nagybarcai csecsemő- és anyaotthonban élő kisgyermekeknek, fiataloknak. A karácsonyi akciót a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megyei szervezete hívta életre.

Advent első vasárnapjának hetétől advent harmadik vasárnapjáig várták a 0–18 éves lányoknak és fiúknak szóló ajándékokat a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében és fiókkönyvtáraiban. A könyvtárnak és az egyesület megyei szervezetének nem ez volt az első adománygyűjtése, de eddig csak a könyvtárosok hozzájárulását kérték – most először fordultak olvasóikhoz is. Az akció mottója az volt: Egy apró ajándék az ünnep. Ezért is az eredmény mindenkit kellemesen meglepett, sőt meghatott. Kaptak ugyanis apró ajándékot, egy-egy labdát, játékot – viszont nagyon sokat! És volt, aki egy csomagtartónyi játékot, ruhát, írószert, volt, aki felhívásban is megemlített pelenkát, és volt, aki televíziót, babakocsit, hintalovat adományozott.
– A könyvtár szellemiségéhez hozzátartozik a segítő szándék és tett, azonban ez a mindennapok része, nem mindig ölt olyan szervezett formát, mint az adománygyűjtés. Az idén viszont ez már a harmadik akciónk volt, és örömmel tölt el minket, hogy a MÁSA javára, valamint egy vidéki iskolai könyvtárnak szervezett gyűjtésünk is komoly visszhangra talált. Mostani, karácsonyi adománygyűjtésünk során olyan sok ajándékot hoztak olvasóink, hogy a két támogatott intézmény minden lakója és maguk az intézmények is nagy csomagot kaphatnak – emelte ki dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója a december 17-én, hétfőn, a könyvtár központi épületében megtartott sajtónyilvános adományátadáson.
Az átadás jelképes volt, a B.-A.-Z. Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Filep Utcai Lakásotthona, valamint Nagybarcai Különleges Gyermekotthona csomagjait is Bodnár Judit fejlesztőpedagógus és az otthon két lakója vette át – az igazi ünnep karácsonykor érkezik majd el a fiatalokhoz.
A két intézményben könyvtárosok önkéntes munkát végeznek a Világszép Alapítvány szervezésében, mesélnek az ott lakóknak, innen az ismeretség, a megalapozott választás. Tudják, hogy olyanoknak segíthetnek, akik rászorulnak. Többségüknek nincs senkijük, akitől karácsonyi ajándékot kaphatnak.
– Az ismeretség révén valóban személyre szóló ajándékcsomagokat tudunk összeállítani, ami megfelel nemcsak a megajándékozott korának és nemének, de érdeklődésének és ízlésének is. A sok adománynak köszönhetően igazi karácsonyi ajándékot kaphatnak, van közte praktikus és inkább szórakoztató, a szívnek kedves adomány is – mondta el a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megyei szervezetének képviseletében Tumikné Csurák Ágnes.
Hogy pontosan mennyi is ez a „sok” ajándék, azt nehéz meghatározni, de talán érzékelteti, hogy csak babaruhából 15 nagy szatyornyi, felnőttruhából 10 bőröndnyi, kifejezetten fejlesztőjátékból 3-4 zsáknyi érkezett. Így remélhető, hogy mindkét otthon lakóinak ajándékban és szeretetben gazdag karácsonya lesz!

2024. április 25., csütörtök, Márk

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás