Ötödik éve támogatja a Miskolci Nemzeti Színházat a Vodafone

A Vodafone Magyarország a 2018/19-es évadban is 5 millió forinttal járul hozzá a Miskolci Nemzeti Színház művészeti tevékenységéhez. Az immár ötödik éve nyújtott támogatás részeként négy évvel ezelőtt hozták létre a Vodafone Művész Ösztöndíjat, melynek célja, hogy pályán tartsák a színház tehetséges fiatal művészeit, átsegítve őket a kritikus pályakezdő éveken. A csütörtöki sajtótájékoztatón a színház négy fiatal színésze és két táncművésze vehette át az ösztöndíjat.

A Vodafone Magyarország számára Miskolc kiemelt fontosságú, a vállalat immáron kilencedik éve tekint második otthonaként a városra. A Vodafone 2009-ben nyitotta meg Regionális Ügyfélszolgálati Központját, amely ma már több mint 600 főt foglalkoztat. A vállalat a stabil munkalehetőségek biztosításán túl rendkívül jó kapcsolatot ápol Miskolc városával, és küldetésének tekinti, hogy hozzájáruljon a helyi közösségek támogatásához a lehető legtöbb módon, legyen az a rászorulók segítése, a kulturális élet támogatása, vagy éppen a minőségi munkahelyek teremtése. Éppen ezért az ügyfélszolgálat munkatársai évek óta lelkes önkéntesei a Miskolci Éltes Mátyás Óvodának, Általános Iskolának és Egységes Gyógypedagógia Intézetnek, valamint a miskolci Gyermekvédelmi Központ Fruska Regionális Hatáskörű Módszertani Gyermekotthonnak is, idén pedig egy nagy csapat kolléga segített a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) menhelyén is. Ezen felül pedig a Vodafone a Miskolci Nemzeti Színházzal együttműködésben minden évben december 6-án vendégül lát közel 400 hátrányos helyzetű gyermeket egy Mikulás napi ünnepségre, mely rendszerint mosolyt csal a kicsik arcára. 

A Vodafone Magyarország 2014 óta évi 5 millió forinttal támogatja a Miskolci Nemzeti Színházat, amely kezdeményezés az idei színházi évadban is folytatódik. A támogatás részét képezi a Vodafone Művész Ösztöndíj, amelyben évente négy fiatal, 35. életévét be nem töltött színész és két táncművész részesülhet 10 hónapon át. Az ösztöndíjak odaítélésében a Miskolci Nemzeti Színház öttagú művészeti tanácsa, valamint a Miskolci Balett művészeti igazgatója, illetve a Vodafone részéről Major Péter Operatív integrációs igazgató és Baráth Péter márkaigazgató vesz részt. A kezdeményezés mára hagyománnyá nőtte ki magát, és részben ennek köszönhetően nyerte el a telekommunikációs vállalat 2017-ben Miskolc város napján a Civilek Támogatásáért díjat.

Az előadóművészek munkájának támogatása meghatározó a magyar kulturális életben. Ezt szem előtt tartva a Vodafone fontosnak tartotta, hogy a felajánlott összeggel ösztönözze a mindennapi alkotómunkát és a kimagasló művészeti értéket képviselő előadások létrehozását, nagyban hozzájárulva a színházi hagyományok fenntartásához.

„A Vodafone hisz abban, hogy a kulturális élet és a versenyszféra találkozása gyümölcsöző hosszú távú együttműködéseknek lehet alapja. A vállalat ügyfélszolgálati központjának munkaerő-piaci hozzájárulása mellett a Miskolci Nemzeti Színház támogatásával is szeretnénk kifejezni, hogy a jövő nem csak a technológiában és innovációban, hanem a kulturális életben is izgalmas” – mondta el Major Péter, a Vodafone Magyarország Operatív integrációs igazgatója.
Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója kiemelte, nagy öröm számára, hogy hagyománnyá vált Miskolcon a fiatalok támogatása. „Igazgatóként sok mindenre lehetek büszke ebben a színházban, de ezek közül is kiemelkedik a Művész Ösztöndíj kezdeményezésének elindítása és a kapcsolat a Vodafone Magyarországgal. Példaértékűnek tartom, hogy a világ egyik vezető telekommunikációs cége közvetlenül segíti a kultúrát, mert fontosnak tartja a színházat. Ennek a támogatásnak köszönhetően a tehetséges fiatal művészek gondtalan éveket tölthetnek a Miskolci Nemzeti Színházban, hiszen megélhetésükhöz nagy segítséget jelent ez az ösztöndíj. Másrészt pedig motiváló erő is, hogy Miskolcon maradjanak, ahol megbecsülik és szeretik őket, hiszen ezek a színművészek és táncművészek alapkövei az erős miskolci társulatnak.” – mondta el az igazgató.
Dr. Kiss János Alpolgármester elsőként a szerződő feleknek, a Vodafone-nak és a Miskolci Nemzeti Színháznak gratulált, hogy ezt a kulturális mecenatúrát évek óta fenn tudják tartani. „A Vodafone-nak azért tudok gratulálni és köszönetet mondani, mert kitart a színházunk mellett, a színháznak pedig azért, mert évről-évre olyan színvonalú produkciókat hoz létre, amely mellett megéri kitartani. A mai napon megújított ösztöndíjrendszer a fiatalokat célozza, hiszen a Színház, a Vodafone és Önkormányzat közösen gondolja úgy, hogy a legtehetségesebb fiatalokat Miskolcra kell hívni és Miskolcon kell tartani. Ráadásul nem is akármilyen fiatalokat céloztunk meg, ugyanis aki ma itt Miskolcon Vodafone-ösztöndíjat kap, az nem csupán Miskolc legtehetségesebb művészei között van, hanem egyben az ország legtehetségesebb művészei között is. Hiszen a Miskolci Nemzeti Színház napjainkban hazánk egyik vezető színháza, amely képes idevonzani a pályakezdő tehetségeket – és örülünk, hogy ebben a Vodafone is segít. Látszik, hogy az út sikeres. Kívánom, hogy még sokáig járjuk közösen ezt az utat” – hangsúlyozta Kiss János alpolgármester. A 2018/2019 színházi évad négy színművész ösztöndíjasa Farkas Sándor, Simon Zoltán, Czakó Julianna és Mészöly Anna, a díjazott táncművészek pedig Bolla Dániel és Dávid Patrik.

2024. április 25., csütörtök, Márk

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás