Felépült a speciális vendégház Szakáldon - Átadták a Miskolci Autista Alapítvány Barka bázisát

Elkészült, bár még berendezésre vár a Miskolci Autista Alapítvány tíz férőhelyes vendégháza Szakáldon. Az ünnepélyes átadón Szalkainé Haraszti Krisztina, a szerveződés kuratóriumi elnöke év végére prognosztizálta a teljes befejezést és tavaszra a megnyitást. Dr.Barnóczki Károly, a település polgármestere üdvözölte a beruházást és jelentőségteljesnek ítélte Szakáld történetében, melyhez a falu minden önkéntes csoportja hozzájárult.

Bóta Kálmán, a szakértőként közreműködő önkéntes szülő pedig köszönetet mondott mindazoknak, - közöttük a kivitelező Ornament 2000 Kft.-nek – akik lelkiismeretesen dolgoztak a megvalósításon. A társadalmi vállalkozás több mint 59 millió forintból jött létre és nemcsak szállással, hanem speciális programcsomagot kínáló szolgáltatással is várja majd a fogyatékkal élő, illetve a többségi társadalomhoz tartozó látogatókat.
Az új beruházást ez év tavaszán indította a Miskolci Autista Alapítvány, ahol 10 megváltozott munkaképességű dolgozó oktatását és foglalkoztatását vállalják majd, akik  elsősorban a vendégfogadásban, az étkeztetésben, az állattartásban, vendégváró aszalványok, lekvárok, befőttek előállításában, kézműves hagyományőrző és terápiás foglalkozások, valamint a Miskolc és környékbeli turisztikai látványosságok megismertetésében kapnak szerepet. A vendéglátóhely állatbarát lesz, vakvezető kutyák és házi kedvencek egyaránt bevihetők.
A vendégház létrejöttével a Miskolci Autista Alapítvány további bázist üzemeltet és még „láthatóbbá”, ismertebbé válik, valamint erősíti törekvéseit a társadalmi előítéletek lebontásában. Nemcsak további tíz fogyatékkal élő munkavállaló családjának biztosít jövedelmet, jobb életkörülményeket, hanem jobban kihasználja erőforrásait, így az általa üzemeltetett főzőkonyhát és mosodát.
A farm terápiás jelleggel működik majd, ezért szemléletformáló rendezvények segítik  a vendégház beindítását már november közepétől.  Falusi disznótor és kolbásztöltő bemutató, gulyásfesztivál, sajtnapok, napkollektoros gyógynövényszárító és gyümölcs aszaló építését célzó önkéntes nap, ökokertész tanácsadással összekötött palánta és mag börze, valamint Hagyományőrző Népművészeti Fesztivál is lesz a programok között.
A projekt a „Barka kosár” Falusi szálláshely és program szolgáltatás létrehozása a Miskolci Autista Alapítvány vidéki telephelyén (GINOP-5.1.3-16-2017-00188) elnevezéssel fut Szakáldon.