Rangos elismerések a COOP dolgozóinak a 14. Európai Kereskedelem Napján

Csoportkép a COOP díjazottak felterjesztőik körében

Csoportkép a COOP díjazottak felterjesztőik körében

Weingartner Balázs

Weingartner Balázs

balról Krisán László, Tolnay Tibor, Weingartner Balázs, Pásztor Istvánné, az Unió COOP Zrt. kereskedelmi igazgatója, Pekó László

balról Krisán László, Tolnay Tibor, Weingartner Balázs, Pásztor Istvánné, az Unió COOP Zrt. kereskedelmi igazgatója, Pekó László

Krisán László

Krisán László

Rangos szakmai elismeréseket kaptak kedden az Európai Kereskedelem Napja alkalmából a COOP Gazdasági Csoport dolgozói. Az idén tizennegyedik alkalommal megrendezett szakmai esemény a kereskedelem ünnepe, ahol minden évben elismerik a szakma legkiválóbbjait. Az eseményen elhangzott: a kereskedelem több mint 5 éve tartó felfelé tartó trendje idén is folytatódott, és a karácsonyi forgalom is kedvezőnek ígérkezik. Ezzel 2018-ban a hazai kereskedelem forgalma meghaladhatja a 11,5 ezer milliárd forintos határt. Az eredmények mellett sok szó esett az ágazat legégetőbb problémájáról, a munkaerő-hiányról is, amely a szereplők kivétel nélkül mindegyikét kedvezőtlenül érinti, valamint az online kereskedelem térnyeréséről, amely viszont lehetőségeket tartogat.

Kiemelkedő elismerésekben részesült a COOP Gazdasági Csoport több dolgozója is abból az alkalomból, hogy idén tizennegyedik alkalommal rendezték meg az Európai Kereskedelem Napját, a kereskedelmi szektor legjelentősebb ünnepét. Az esemény minden évben a kereskedelmet, mint a gazdaság egyik legfontosabb szektorát állítja a fókuszba, ahol hagyományosan rangos szakmai elismerésekkel díjazzák az ágazatban dolgozó munkavállalókat.

Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet vehetett át Pásztor Istvánné az Unió-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója, valamint Szabó László, a Tó-COOP Zrt. elnök-vezérigazgatója, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke. A rendezvényen Magyar Kereskedelemért Nagydíjat Kiszella Andrásné, a Nyírzem Zrt. boltvezetője, Kovács Orsolya, a CO-OP Star Zrt. boltvezetője, valamint Rapi Zsolt, az Alföld Pro-COOP Zrt. raktárvezetője kapott. Előbbi elismerés a kereskedelem legrangosabb díja, utóbbi értékét pedig az adja, hogy azt a boltokban dolgozó kétkezi feladatokat kiválóan végző munkatársak kaphatják meg.

Pásztor Istvánné 1979 óta dolgozik az Unió COOP Zrt.-nél, illetve annak jogelődjénél, az Unió ÁFÉSZ-nál, ahol, mint áruforgalmi előadó kezdte munkáját. Majd 1985-ben az ÁFÉSZ-nál kereskedelmi igazgatási osztályvezetői kinevezést kapott, 1992-től kereskedelmi főosztályvezetőként folytatta tevékenységét és még ebben az évben kereskedelmi igazgatói posztra kapott kinevezést. Azóta látja el a kereskedelmi igazgatói feladatokat, 2001-től már az Unió COOP Zrt. égisze alatt. Munkáját mindig lelkiismeretesen, odaadással, a szakma iránti elkötelezettséggel végzi – mondta Tóth László, az Unió COOP Zrt. vezérigazgatója.

Mindennapos kapcsolata van az embernek a kereskedelemmel, ám a szektor nem csupán az életünkben, hanem a gazdaságban is komoly szerepet játszik – mondta el az eseményen Tolnay Tibor. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke kijelentette: a szektor a GDP 12 százalékát adja, jelentős foglalkoztatónak számít, a munkavállalóinak tevékenysége pedig az egyik legbonyolultabb, egyben legemberközelibb foglalkozás.

A kereskedelem kiemelkedő szerepet tölt be az európai gazdaságban, hiszen az Európai Unióban csaknem 30 millió embernek ad munkát, 5,4 millió cég dolgozik ebben a szektorban és kiemelt adóbefizetőnek számít – mondta el az eseményen megtartott beszédében Krisán László. A VOSZ kereskedelmi tagozatának elnöke kifejtette: a szektor ráadásul komoly növekedést él meg idehaza is. „Ez az év várhatóan csúcsév lesz a kereskedelemben, hiszen már eddig meghaladta a forgalom a 9 ezer milliárd forintot, és a karácsonyi szezon még hátravan. Idén várhatóan a kereskedelmi forgalom meghaladja majd a 11,5 ezer milliárd forintot” - tette hozzá.
Krisán László szerint a növekedés legkomolyabb nehézsége ugyanakkor a munkaerő-hiány, miközben egyes szereplőknek nehéz kigazdálkodni az előírt béremeléseket is. A hazai kereskedelmi szereplőknek mindeközben fel kell készülniük a globalizációra és a digitalizációra. Előbbi esetében a nagyobb hálózatok eltérő kereskedelmi stratégiája jelenthet kihívást a kisebb üzleteknek. Az online kereskedelem pedig kiemelkedő mértékben bővül, hiszen öt év alatt a duplájára nőtt a forgalma az Európai Unióban.

Magyarország jövője a fejlődés és a növekedés, amelyben a kereskedelem rendkívül fontos szerepet kap – mondta el az eseményen Weingartner Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára kifejtette: a kormány egymaga nem tudja elérni a 2030-ra kitűzött céljait, szüksége van a gazdasági szereplők együttműködésére, ebben pedig a gazdaság egyik legfontosabb szektora is komoly részt vállalhat. Ennek érdekében fontos a reálnövekedés fenntartása, és az, hogy a kereskedelmi szektor lehetőségként, partnerként fogadja a szabályozási változásokat akár az EU-ból, akár a hazai jogalkotásból származnak. Példaként az államtitkár a műanyag zacskók használatának korlátozását említette.

Az eseményen Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke kijelentette: „az Európai Kereskedelem Napja igazi ünnep, és büszke vagyok arra, hogy több munkatársunk is szép elismerést kapott.” A kereskedelmi szektor helyzetéről szólva elmondta: „a COOP számára is egyértelműen érezhető, hogy a lakosságnak egyre több az elkölthető jövedelme, amely a forgalom bővülésében ölt testet. Kihívást jelent ugyanakkor az, hogy a kisebb településeken is fenntartható legyen a kereskedelmi tevékenység.” Ezeken a településeken a lakosság összetétele más, sok a nyugdíjas és a közfoglalkoztatott, valamint jellemzően itt a bérek is alacsonyabbak. Ezekben a térségekben hathatós segítségre, járulékcsökkentésre, bér- illetve logisztikai támogatásra, valamint a boltmegújítási program támogatására lenne szükség – tette hozzá.

Az esemény szakmai kerekasztal beszélgetéssel zárult, amelynek fő témája az online kereskedelem, valamint a szektorban tapasztalható egyik legégetőbb probléma, a munkaerő-hiány volt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a digitalizáció és a vásárlási szokások átalakulása elkerülhetetlen, ám az egyes területeken eltérő mértékben és formában zajlik a folyamat. Dr. Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke ezzel kapcsolatban kijelentette: a kisebb településeken az online kereskedelem nem olyan égető probléma, itt inkább az a kérdés, hogy a kisebb boltokat fenn lehet-e tartani hosszabb távon.