Ingyenes temperamentum tesztelést tart a miskolci Négylábú Segítők Egyesület

2018.április 29-én megalakult a miskolctapolcai székhelyű, mezőnyárádi fiókteleppel működő segítőkutyák kiképzésével és alkalmazásával foglalkozó civil szervezet, a Négylábú Segítők Egyesület. Az egyesület főbb céljai: az egészséges, sérült, fogyatékos, sajátos nevelési igényű, hátrányos helyzetű gyermekek és felnőttek állatasszisztált terápián való részvételének segítése, életvitelük támogatása. Intézményes keretek között (iskola, óvoda, családi napközi, fejlesztő központok, kórházi osztályok stb.) történő nevelő-oktató munkában, részképesség, mozgás- és beszédfejlesztő foglalkozások segítése, ismeretterjesztő foglalkozások tartása. Segítő és családi kutyák, leendő és már vizsgázott habilitációs, jelző (roham és hangjelző), segítő és terápiás állatok kiképzése valamint vizsgáztatása.

Habilitációs kiképzők biztosítják a kutyák szakszerű kiképzését. A habilitációs szó hallatán sokan arra gondolnak, hogy az agresszív kutyák rehabilitációját segítik ezek a szakemberek, erről azonban szó sincs. Kizárólag teljesen egészséges, stabil idegrendszerű, kölyökkorukban speciálisan tesztelt agresszivitást egyáltalán nem mutató kutyákat képzünk ki, mely kutyák a későbbiek során gyerekek és felnőttek fejlesztésében segítenek.

Jelenleg több tanuló és egy a kétkörös vizsga első felén már sikeresen túljutott kutyája van az egyesületnek. Érdekesség, hogy a szervezet elsőkörös vizsgán sikeresen túljutott Viktor nevű kutyája, egy staffordshire terrier, mely fajta kifejezetten nem a terápiás mivoltáról ismert. Magyarországon ő a második ilyen fajtájú kutya, aki a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület (MATESZE) által szervezett temperamentum vizsgán sikeresen levizsgázott. Viktor záróvizsgája február körül lesz, melyen ha megfelel, megkezdheti terápiás munkáját a Négylábú Segítők Egyesület színeiben.

Az állatasszisztált terápiás munka során nem csupán simogatás és ezáltal a kedélyjavítás a cél, hanem van komoly fejlesztési program és cél is. A kitűzött cél általában a páciensek fizikai és/vagy érzelmi, szociális, illetve kognitív funkcióinak javítása, előre megtervezett feladatokat végeznek a kutyák, szakemberek irányításával.

Egyesületünk kiképzői (habilitációs és jelzőkutya kiképzők) és egy vendégkiképző november 11-én, 9 órától vasárnap ingyenes temperamentum tesztelést végeznek az érdeklődők számára, mely tesztelést követően a szervezet értesíti a gazdit arról, hogy a család kedvence alkalmas lehet-e a jövőben terápiás munkára, vagy sem. A tesztelésre a Négylábú Segítők Egyesület facebook oldalán privát üzenetben lehet jelentkezni, vagy a negylabusegitok@gmail.com e-mail címen.