Új gyógynövényüzem épül Bükkszentkereszten

Újabb gyártóegység építésébe kezdett a Szabó Gyuri bácsi gyógynövényes készítményeit előállító, bükkszentkereszti Pharmaherb Kft. A faluban és a megyében is jelentős munkahelyteremtő beruházásnak számító gyártóegység alapkövét csütörtökön tették le a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.

„Sosem hittem volna, hogy a piaci gyógynövényértékesítéstől egyszer majd idáig eljutunk, és egy ilyen nagy üzemben fogjuk a gyógynövényeket feldolgozni”- nyilatkozta Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember az alapkőletételi ünnepségen.  Örömmel és bizakodva nyugtázta, hogy munkásságának és a cég missziójának köszönhetően idehaza is egyre többen ismerik és fogyasztják a gyógynövényeket. Az ellenőrzött minőségű gyógynövényekből, egyedi receptúra alapján 63-féle Györgytea márkájú terméket előállító cég a korábbi üzemet a folyamatos bővítés ellenére is kinőtte.  Az új épületkomplexum nemcsak a feldolgozó-, és csomagolóüzemnek ad majd helyet, hanem a kényelmesebb, modernebb irodáknak is. Az 585 négyzetméter alapterületű logisztikai központ első eleme annak a közel 400 millió forintos nagy beruházásnak, amely 50 százalékos állami támogatással valósul meg. Az eddig kizárólag önerőből fejlesztő cég a beruházással a növekvő belföldi igényeket is ki tudja majd elégíteni, valamint élni tud azokkal az export-lehetőségekkel, amelyeket az eddigi kapacitáshiány miatt vissza kellett utasítaniuk.

„Óriási öröm látni, hogy egy kis bükki faluban indult vállalkozás naggyá válva is itt marad helyben, és hogy a helybelieknek eddig is biztos megélhetést adó gyógynövényfeldolgozó további munkahelyeket teremt” -  ezekkel a szavakkal köszönte meg a település legnagyobb munkaadójának az újabb befektetést és köszöntötte az alapkőletételre egybegyűlteket Jámbor Flórián, Bükkszentkereszt polgármestere.
Ugyanehhez a véleményhez csatlakozott Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke is, aki szerint nemcsak a falu, hanem a megye életében is rendkívül fontos és egyben megnyugtató Gyuri bácsiék tevékenysége, akik évek óta jelen vannak, munkát adnak és hosszú távon terveznek az elmaradottnak számító BAZ-megyei régióban.

Lopes-Szabó Zsuzsa, fitoterapeuta, Gyuri bácsi lánya, a Pharmaherb Kft. ügyvezetője az egész cég nevében megköszönte az éltető szavakat és hozzátette, hogy igyekeznek megőrizni és továbbadni mindazt a tudást, amit a család őriz, mindazt a kincset, amit a természet felajánl, és azt a mérhetetlen szeretet, amit az emberektől kapnak. „Szeretnénk, ha ezeket az értékeket az utánunk jövő nemzedék se felejtené el, ezért ezt a hitvallásunkat egy időkapszulába zárva hagyjuk örökül az üzem alapköve alatt  – biztosítva, hogy jó alapokra építkezzünk.”

Szabó Gyuri bácsi, a legendás bükki füvesember neve összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett bükkszentkereszti természetgyógyász tudását lányának, Lopes-Szabó Zsuzsának adta át, aki gyakorlott fitoterapeutaként viszi tovább a hagyományokat és vezeti a családi vállalkozást.

Az ellenőrzött minőségű gyógynövényekből, egyedi receptúra alapján készülő Györgytea termékek 63 darabos szortimentjében az egyedi-, a keverék-, és az élvezeti teák mellett megtalálhatók a gyógynövénykivonatok, a Babaváró csomag, ahogy az ismeretterjesztő könyvek, naptárak is. A cukorbetegség kezelésére összeállított Diabess teakeveréket 1999-ben a Magyar Szabadalmi Hivatal is bejegyezte, később az Országos Gyógyszerészeti Intézet „Diabess-Györgytea” néven gyógyhatású növényi készítményként törzskönyvezte.

A cég nagy hangsúlyt fektet a hagyományápolásra és az ismeretterjesztésre. A vezetett gyógynövényes túrákon és a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokon évente több ezren fordulnak meg, de az érdeklődés online térben is töretlen: a gyorgytea.hu és a diabess.hu  évi látogatószáma meghaladja az 1,1 milliót, és az ingyenes Györgytea mobilapplikáció  is több mint 56.000 felhasználóval büszkélkedhet.