ÖKO-tanterem szlovák-magyar együttműködésben Szirmabesenyőn

Szeptember 29-én Szirmabesenyőn a Szent Mihály-napi rendezvény keretein belül átadásra került a szlovák-magyar együttműködés által épített szabadtéri Öko-tanterem a Szirmay-kastély mellett. A sajtótájékoztató után Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és Huszti Gábor polgármester szalagátvágással avatta fel az új létesítményt. A projekt kitűzött célja az, hogy javítsa a hiányzó, vagy alacsony színtű környezeti tudatosságot a gyerekek és a fiatalok körében, ezáltal csökkentve a változó természeti környezettel kapcsolatos jövőbeli kihívásokat és hatásokat. A létesítmény a tanév során szabadtéri tanteremként működik tovább, amely az innovatív környezeti oktatásra fokuszál.

Az Európai Unió az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata és a Kassai Erdészeti Vállalat (Mestské lesy Košice, a.s. - a második legnagyobb szlovákiai város erdészete) támogatást nyertek egy közös projektre. A projekt címe: FORBEST - Környezeti nevelés és képzés erdei iskolákban. Célja, hogy javítsa a hiányzó vagy alacsony szintű környezeti tudatosságot a gyermekek és a fiatalok körében, ezáltal csökkentve a változó természeti környezettel kapcsolatos jövőbeli kihívásokat és hatásokat. 

A természettel és éghajlattal kapcsolatos számos negatív jelenség alapvetően az ismerethiányban, az alacsony környezettudatosságban, a rossz hozzáállásban és a természeti erőforrások gondatlan használatában gyökerezik.

Tapasztalat: a szükséges változások nem politikai nyilatkozatok és aláírt dokumentumok hatására indulnak el, hanem az egyszerű emberek, a világ lakói cselekedeteinek megváltoztatásával. A projekt ehhez a változáshoz kíván hozzájárulni innovatív környezetvédelmi oktatás és képzés segítségével. Az erdei környezet az innovatív elemekkel (versenyekkel, kihívásokkal és problémamegoldó módszerekkel) kiegészítve nagy hatást fog gyakorolni a gyerekek szemléletére és tudatosságára.

Vezető kedvezményezettként Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata a saját területén, a Szirmay-kastély mellett kialakított egy szabadtéri oktatási, képzési és információs létesítményt (ÖKOtanterem), amely az iskolás gyerekeket, nyári táborok lakóit és a turistákat is szolgálja. A létesítmény a tanév során szabadtéri tanteremként működik, amely az innovatív környezeti oktatásra fókuszál. A központ egy tanösvénnyel csatlakozik a közeli természetes területekhez és a közösen kifejlesztett új programokat és eszközöket fogja alkalmazni.

Szlovák oldalon a projektpartner, a Kassai Erdészeti Vállalat külvárosi, leromlott állapotú erdészházát alakították át egész évben nyitva tartó nemzetközi környezeti oktatási központtá az európai fiatalok és gyerekek számára. A központ iskolarendszerű szolgáltatásokhoz, képzésekhez, szabadidős tevékenységekhez és nyári táborokhoz fog szolgáltatásokat nyújtani. Az innovatív megközelítés része, hogy erdészek és civil szervezetek (meghívott oktatóként) tartanak majd órákat az iskolások részére.

A Kassai Erdészeti Vállalat, mint régóta FSC (Erdőgondnoksági Tanács) tanúsítvánnyal rendelkező szervezet, úgy véli, hogy a környezetvédelmi oktatási tevékenység és az erdei pedagógia a közönségkapcsolati munka (PR) fontos része. A projekt megvalósulását iskoláin keresztül Kassa városa is támogatja.

Az építési munkákkal párhuzamosan a megvalósításba bevont szakemberek egy kétnyelvű környezeti nevelési kézikönyvet fejlesztenek, valamint képzések alkalmával megosztják a saját országaikban használt oktatási és képzési módszereket.

Az év során a létesítményeket, a kézikönyvet és valamennyi képzési tapasztalatot kipróbálják és használják mindkét helyszínen, szlovák és magyar vegyes diákcsoportok táborainak keretében.