Országos Könyvtári Napok, 2018. október 1–7.

A könyvtárak folyamatos megújulásban vannak. Nemcsak a könyvállományuk – de feladataik, szolgáltatásaik, szerencsésebb esetben épületeik is. A tartalmi megújulás most a közösségek felé mutat, ezért is lett a 2018-as Országos Könyvtári Napok (OKN) mottója az, hogy Könyvtárak – közös tudás – közösségi hozzáférés. Ennek jegyében az OKN Miskolcon családi naptól családi napig tart. Az október 1–7. közötti héten különleges kedvezményeket kínálunk, közös játékokra, klubokra, előadásokra, könyvbemutatókra hívunk mindenkit.

Olvasóbarát megújulás könyv- és könyvtárbarátoknak
Az olvasók, a könyvtárlátogatók kényelmét szolgálja a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében történt – egyelőre részleges – belső felújítás. Összesen közel 1000 négyzetméteren sikerült kicserélni a padlóburkolatot. Az I. emeleten a megkopott, szakadozott, nehezen tisztítható filcborítást eltávolították és nagy kopásállóságú PVC-vel burkolták a padlót. Ehhez kapcsolódóan a földszinti szolgálati övezetben is cserélték a padlóburkolatot és elvégezték a tisztasági festést is. A tényleges felújítás augusztus 6-án kezdődött és augusztus 21. után ismét fogadta látogatóit a könyvtár.
A könyvespolcok, katalógusszekrények mozgatását a könyvtár férfi munkatársai vállalták. A felújítást – Bucskó Ibolya Andrea igazgató és Dudás Csaba műszaki vezető irányításával – a Miskolci Közintézmény-működtető Központ munkatársai végezték. A műszaki ellenőr Baptiszta Tibor volt.

Kiss János alpolgármester figyelmének és közbenjárásának köszönhetően soron kívüli támogatásként vállalta a fenntartó, Miskolc Megyei Jogú Város a 10 millió forintos beruházás költségeit.
A burkolatcsere után kényelmes székek, megfelelő magasságú asztalok kerültek a Folyóirat-olvasóba, új szőnyeget kaptak a Gyermekkönyvtár látogatói és megújult a kamaszok számára kialakított Tinisarok is. A tervek szerint jövő nyáron folytatódhat a felújítás a könyvtárban: a következő lépés lenne a II. emeleten a padlóburkolat cseréje, de egyre sürgetőbb az egész könyvtárban a polcrendszer megújítása is.

Könyvtárak – közös tudás – közösségi hozzáférés
Az Országos Könyvtári Napok (OKN) programsorozata hivatalosan október 1-jén, hétfőn kezdődik, de – mondhatjuk: hagyományosan – a miskolci könyvtárak előrendezvényeket is tartanak. Ilyen pénteken a Kányádi Sándor költő emlékére rendezett est, a Tompa-nap és a Petőfi Sándor Könyvtár szombati családi napja, amikor színpadi programokat és játékokat kínálnak kicsiknek és nagyoknak.
Az OKN rendezvényei egészen a következő családi napig, a Könyves Vasárnapig tartanak. Hogy mi lesz ez alatt az egy hét alatt?

Akciók és kedvezmények
Megbocsátunk – elengedjük a késedelmi díjat
Október 5–7. között, péntektől vasárnapig ismét elérkeznek a megbocsátás napjai. Aki késedelembe esett, de ezen napok valamelyikén visszahozza a kölcsönzött dokumentumot, „büntetés” (késedelemi díj fizetése) nélkül megteheti. Azoknak tudunk megbocsátani, akik eddig még nem éltek ezzel a különleges lehetőséggel.
 

Megfelezzük – sőt, elengedjük a beiratkozási díjat
Október 5-én, pénteken ingyen lehet egy évre beiratkozni (vagy a tagságot meghosszabbítani). A különleges kedvezményt mindenki igénybe veheti! Aki mégis lemarad az ingyenes napról, szombaton fél áron iratkozhat be egy évre a nyitva tartó könyvtárainkban.
Az ember legjobb barátja a könyv – és a kutya! Ezért (is) gyűjtünk adományokat a Miskolci Állatsegítő Alapítvány pártfogoltjai számára az OKN keretében. Elsősorban régi törölközőket, ágyneműket, kölyökkutyáknak való ételeket várunk a könyvtári gyűjtőpontokon!

Megyei Könyvtáros Találkozó
Az OKN első napján, október 1-jén rendezi a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a Megyei Könyvtáros Találkozót – ez évben Kazincbarcikán. Ez a 13. ilyen találkozó, de a könyvtárosok nem babonásak! A szakmai előadásokat baráti találkozó keretében a vendéglátó könyvtár és város megismerése követi. Ekkor adják át a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által alapított Pro Bibliotheca díjat.
A megyei könyvtár munkatársai egész évben nagyon komoly szakmai munkát végeznek a megyében, aminek egyik legjobb bizonyítéka épp az OKN. 2017-ben 7249 programon 251 932 fő vett részt az ország 1878 településének 2229 intézményében. Ehhez Borsod-Abaúj-Zemplén megye járult hozzá a legtöbb, 746 programmal, ami magasabb, mint 10 százalékos arány, és kiemelkedően magas, 95 százalékos volt a csatlakozott települések száma is. Mindez a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársainak inspirációjára, szervezésében történt.

Együtt kitaláljuk! Együtt megtaláljuk! Együtt megcsináljuk!
A magyarországi Családok Éve, a Kulturális Örökség Európai Éve és a Nemzeti Kulturális Alap 25 éves jubileuma alkalmából az idei mottó: Könyvtárak – közös tudás – közösségi hozzáférés. Így kiemelt szerepet kapnak a kis- és nagyközösségek, a családok, a generációkon átívelő családon kívüli kapcsolatok, a tudásmegosztás.
Miskolc könyvtárai félszáznál több programot szerveznek az OKN hete alatt – minden korosztálynak és sokféle közösségnek. A részletes programnaptár elérhető a könyvtárakban és az intézmény honlapján is (www.rfmlib.hu). Most nézzünk csak néhány példát!
Október 1-jén, hétfőn Ketten a versben címmel Lázár Balázs és Tallián Mariann pódiumműsorát láthatjuk szerelemről, házasságról, születésről, családról, elválásról a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban.
Október 2-án, kedden a felnőttek délelőtt mézeskalácsot készíthetnek Török Eszterrel a Móra Ferenc (Avasi) Könyvtárban, délután pedig a pálinka világával ismerkedhetnek könyvbemutató keretében a Kaffka Margit Könyvtárban. Ekkor tartja első összejövetelét a Családfakutatók klubja is a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban.
Október 3-án, szerdán szinte minden program a gyerekeknek szól. Fontos kivétel Miklós-Dienes Lívia szakpszichológus, családterapeuta Gyerekségek – konfliktuskezelés a családban című ismeretterjesztő előadása a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban.

Október 4-én, csütörtökön több szerzőt is köszönthetünk, vendégünk lesz Csohány Domitilla és Vitkolczi Ildikó (Kaffka Margit Könyvtár), Harcos Bálint (II. Rákóczi Ferenc Könyvtár Gyermekkönyvtára) és Izolde Johannsen (Tompa Mihály Könyvtár) is.
Október 5-én, pénteken a naplóregény műfajának érdekességeiről, és ezzel a naplóírás jótékony hatásáról beszél fiataloknak Gévai Csilla a József Attila Könyvtárban. A felnőttek pedig a mindenki által gyakorolható akupresszúra gyógyító erejéről hallhatnak Sóspataki Ferenc természetgyógyásztól a Kaffka Margit Könyvtárban.
Október 6-án, szombaton most először rendeznek Könyves Szombatot a Szabó Lőrinc Könyvtárban. Ki lehet próbálni a könyvszoborkészítést, a foltvarrást és a csuhézást is.
Október 7-e pedig természetesen Könyves Vasárnap! Délelőtt 10 és délután 2 óra között műveltségi-ügyességi játékokkal, az egész épületet bebarangoló családi akadályversennyel, kézműveskedéssel várják a központi épületben a gyerekeket és a felnőtteket. A megyei levelezős irodalmi játék eredményei alapján ünnepélyesen megkoronázzák az olvasók királynőjét és királyát, és köszöntik a könyvtár legidősebb és legfiatalabb olvasóját is. Tehát ismét torta lesz a desszert az egész hetes „programlakoma” végén!