Nagyragadozók az Északi-középhegységben

Nem ritka, hogy nagyragadozók kósza példányai tévednek át hazánkba a szomszédos országokból – gondoljunk csak Robira, a barnamedvére, aki a napokban vándorolt Magyarország területén, mielőtt befogták volna. Ezek az állatok olykor konfliktusba kerülhetnek a helyi lakosokkal és a természetjárókkal. A WWF Magyarország Euro Large Carnivores programja a nagyragadozókkal foglalkozó érdekcsoportok közti kommunikációt segíti elő, melynek keretében június 14-én szakmai konferenciát rendeznek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Répáshután.

A Magyarországon feltűnő nagyragadozók jelenlétét leginkább kameracsapdák rögzítik, a természetjárók útját néha mégis keresztezheti egy-egy állat. Emellett anyagi károkat is okozhatnak, ha az érintett területeken élők és gazdálkodók nem készülnek fel a megjelenésükre. A hiúz stabil jelenléte évek óta ismert az Északi-középhegységben, a barnamedve egyre gyakrabban bukkan fel Magyarországon, a farkasnak pedig szaporodó állományai is ismertek a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park területén.

Európai uniós projekt a nagyragadozókért és emberekért

Az emberek és állatok közötti konfliktus azonban nem megoldhatatlan. Ennek érdekében a WWF Magyarország programja az elmúlt évben kibővült: a 2017 végén indult Euro Large Carnivores LIFE projekt elsődleges célja, hogy a nagyragadozókkal foglalkozó különböző érdekcsoportok – többek között állattartók, vadászok, természetvédelmi szakemberek, természetjárók és döntéshozók – közti kommunikációt elősegítse. Ez nemcsak országos, de nemzetközi szinten is fontos, hiszen az Európában előforduló körülbelül 33 nagyragadozó-populáció 88%-a határokon is átível.

A program első mérföldköve egy országos szakmai nap lesz a Bükk szívében, Répáshután június 14-én. A „Nagyragadozók az Északi-középhegységben – II. Országos Szakmai Nap” során hazai és külföldi szakemberek fogják megosztani nagyragadozókkal kapcsolatos tapasztalataikat. A Szlovákiai Vadászkamarától dr. Suba Imre a vadásztársadalom és természetvédelmi szerveztek együttműködési lehetőségeiről fog beszámolni, a Milvus Csoporttól Domokos Csaba pedig az erdélyi medvékkel kapcsolatban tart előadást.

Az Euro Large Carnivores program keretein belül emellett az érdekcsoportokat, valamint az ő nagyragadozókhoz való viszonyukat is feltérképezzük egy ún. „stakeholder mapping” keretében, amelyhez minden résztvevő aktív közreműködésére szükség lesz.

A WWF Magyarország célja, hogy megalapozza a hazánk területén élő nagyragadozókkal kapcsolatos szakmai párbeszédet, valamint elősegítése az állattartók, vadászok, természetvédelmi szakemberek és más érintett csoportok közötti aktív kommunikációt.

2024. április 18., csütörtök, Andrea, Ilma

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás