47. Országos Elsősegélynyújtó Verseny - 20 év után ismét Miskolcon gyűlnek össze az ország legjobb elsősegélynyújtói

Illusztráció

Illusztráció

Miskolc ad otthont Magyarország legnagyobb rendezvényének az elsősegélynyújtás szeptember 8-i világnapján. A borsodi megyeszékhelyen 600 fő részvételével zajlik a Magyar Vöröskereszt 47. Országos Elsősegélynyújtó Versenye. A vetélkedő különlegessége, hogy az élethűnek tűnő baleseti szituációk többségét a nyílt utcán, a miskolciak szeme láttára, a járókelők között rendezik meg. A sérülteket megszemélyesítő imitátorokat a megyei elődöntők legjobb csapatai részesítik elsősegélyben. A 21 állomásos körpályán 290 elsősegélynyújtó (21 gyermek, 21 ifjúsági és 16 felnőtt csapat) méri össze tudását. A versenyen a 74 képzett imitátor mellett rész vesz az Országos Mentőszolgálat 60 mentőtisztje is. Utóbbiak versenybíróként a feladatmegoldások szakszerűségét pontozzák. 

A belvárosban kijelölt, mintegy 4 km hosszúságú körpálya 21 versenypontján 8 óra alatt kell végigérnie a csapatoknak. A szakmai állomásokon a váratlan baleseti helyzetekben teljesíteni kemény fizikai és szellemi próbatétel a versenyzőknek, ezért a szervezők pihenő pontokat is felállítottak, amelyeken a megye kiemelkedő cégei (Starters E-Components Generators Automotive, United Call Centers, Északerdő Zrt.-LÁEV) és intézményei mutatkoznak be. Többek között fegyverbemutatóval és katonai egészségügyi makettekkel készül a Magyar Honvédség miskolci Toborzóirodája, kétrendelős egészségügyi szűrőbusszal érkezik a Generali a Biztonságért Alapítvány, és játékos hangulatot teremt a Magyar Cserkésszövetség. A verseny valamennyi helyszínen igazi látványosságokat, nem mindennapi élményeket kínál majd a járókelőknek. 

Újdonság, hogy a csapatok nem egymás ellen, hanem a különféle minősítő szintek eléréséért versenyeznek. Minősített bronz-, ezüst-, és arany fokozatú csapatokat hirdetünk. A háromnapos esemény ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét szeptember 7-én (pénteken), a versenyt megelőző napon. Ezen az alkalmon Életmentő Érdemérem átadásával köszöni meg a Magyar Vöröskereszt 10 segítő tettét, akik között hét hivatásos rendőr és három Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálaton részt vett vöröskeresztes önkéntes is van.

Az idei verseny különlegessége, hogy bejutott az országos döntőbe a hallássérült gyermekeket oktató szegedi Klúg Péter Általános Iskola csapata. A versenyszabályzat szerint saját pedagógusaik nem kísérhetik őket, ezért a diákok miskolci jelnyelvi tolmács vezetésével teljesítenek majd a pályán.

A verseny a Vöröskereszt nemzetközi delegációinak a figyelmét is kiérdemelte. Vendégként részt vesz az eseményen az IFRC Európai Regionális Iroda egészségügyi programokért felelős képviselője, a Kirgiz Vörös-félhold főigazgató-helyettese és idősügyi programvezetője, valamint az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Szervezetének Igazgatója. 

A rendezvény számos helyi cég, intézmény támogatását és partnerségét élvezi. Miskolc Megyei Jogú Város minden segítséget megadott a verseny sikeres megrendezéséhez. A MENTO Környezetkultúra Kft. pedig, mint helyi főtámogató jelentős anyagi hozzájárulást nyújtott. Versenypontot üzemeltet és a minősülő felnőtt csapatokat támogatja a Starters EComponents Generators Automotive Hungary Kft.. A United Call Centers a felkészítők ajándékát állította össze. A minősülő csapatok számára ajándékot ajánlott fel a Zemplén Kalandpark, az Emos Kft. és a HELL Energy Kft, amely a Coca Cola Magyarország mellett a versenyzők frissítéséről is gondoskodik.    A verseny megszervezésében és a versenyállomások működtetésében segítséget nyújt az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Honvédség, az Északerdő Zrt, a Magyar Cserkésszövetség, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, a Kis-Hortobágy Major, a Selfie Station, a Célpont Közösségi Tér és a Herman Ottó Múzeum.   A versenyzők kedvezményes közlekedését a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. biztosította.