Mutatunk valami cukit! - Három szurikátakölyök született a Miskolci Állatkertben

fotók: Veress Tamás

fotók: Veress Tamás

Idén a nyár is bőséges gyermekáldást hozott a Miskolci Állatkertben. Korábban már beszámoltunk a júliusban született fehérpamacsos selyemmajom és gyűrűsfarkú maki kölykökről, de a kis főemlősökkel szinte egy időben a szurikátacsapatunk is utódokkal gyarapodott: július közepén ugyanis három kölyök jött a világra kifutójukban.

Az állatkert első szurikátái 2002-ben érkeztek, azóta folyamatosan a látogatók kedvencei ezek a kisragadozók. Azóta rendszeres a gyermekáldás is a csapatban. Vérfrissítésre azonban természetesen szükség van a csoporton belül, ebből a most világra jött kölykök anyja ebből a célból érkezett tavaly a csehországi Brno város állatkertjéből. Láthatóan gyorsan összeszokott a korábban nálunk élt hímekkel, hiszen kevesebb, mint egy évvel érkezését követően már kölykeit neveli.

A Dél-Afrikában honos szurikáták (Suricata suricatta) utódai mintegy 11 hetes vemhesség után jönnek a világra. Mivel a szabad természetben a csapat a maguk által ásott földalatti üregrendszerben él, így ennek biztonságában hozzák világra kicsinyeiket is. Állatkerti kifutójukban is ilyen üregeket alakítottak ki maguknak, ahol a kölykök nyugodtan és biztonságban tudnak fejlődni. Miután a vakon és csupaszon született kölykök elkezdtek erősödni és a szemük is kinyílt, egyre bátrabban vállalkoztak a külvilág felfedezésére.

A szurikáták természetes élőhelye a száraz, füves, bozótos félsivatag. Mivel itt számtalan veszély leselkedik rájuk a különféle ragadozó emlősök és madarak, valamint kígyók személyében, így a szurikátacsapat valamely tagja mindig jellegzetes, felegyenesedett testtartásban, őrszemként kémleli környezetüket. A csapat többi tagja ezalatt változatos táplálékát keresgéli: különféle ízeltlábúakat és más gerincteleneket, de akár kisebb gerinceseket, tojást, gumókat, bogyókat fogyasztanak.