Diósgyőri vár - Királyok, királynék, szerelmek

Augusztus 18-án a Diósgyőri vár titokzatos éjszakáján felidézhetjük a szerelem mámorító, szenvedélyes és olykor csalódásokkal teli pillanatait. A vár királyi sorsokról mesél, megidézi a legboldogabb és legszenvedélyesebb momentumokat, amelyeknek az évszázadok során tanúja volt. Az este fél nyolckor kezdődő programon lesz lovagi bajvívás, szerelmi tűztánc és versíró műhely is a hölgyek kegyeiért.

A szerelem, mely olykor birodalmak sorsát is meghatározta, a középkorban lopott pillantások, virágüzenetek és zárt ajtók mögött rejtőzött. Most azonban minden titkot kifecsegnek a palota lakói. A vár termei gyertyafény mellett, csoportos sétákon látogathatók. A királyi szerelmeket férfiak és nők szemszögéből is megismerhetjük majd. Elmesélik hogyan ugrott ki egy német lovag Cillei Borbála ablakán, milyen módon kötött álházasságot Aragóniai Beatrix és II. Ulászló és azt is, miként avatta be a szerelem művészetébe nevelője II. Lajost.

Vajon hogyan lehet a hölgyek szívéhez közel férkőzni? Harccal? Dallal? Költészettel? Tánccal? A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatóján ez is kiderül. A vár termei mellett a Felső várudvar is megtelik éjszaki élettel, melynek egyik különlegessége Veronai Zappato – a nagy mágus előadása lesz, aki ámulatba ejtő, vicces, tüzes trükkökkel szórakoztatja a nagyérdeműt. A királyi udvarok zenéje is felcsendül, reneszánsz dallamokat hallhatnak az érdeklődők. A tűzszelídítők pedig szerelmi tűztánccal kápráztatják el a közönséget. Ezen az éjszakán a költészet szárnyán utazhatunk az időben. Versíró műhelyünkben avatott lovagköltő és muzsikus segítségével bárki szavakba öntheti érzéseit, kipróbálhatja milyen volt lovagként udvarolni.