Kiállításokkal és könnyűzenével startolt a 6. Kolorfesztivál

Színes tárlatokkal és könnyűzenei programokkal kezdődött a 6. Kolorfesztivál, az ország leghosszabb és legszínesebb fesztiválja augusztus 1-jén Kazincbarcikán és Dubicsányban.

Nem mindennapi tárlat megnyitójának adott otthont a Mezey István Művészeti Központ, ahol a nyolcvanhat éves művész, Tilles Béla alkotásai láthatóak. A kiállítás a Kozmosz-sorozat címet kapta, amely mintegy huszonöt év festményeit vonultatja fel.
Az esemény ünnepélyes megnyitóján Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Szilágyi Gábor újságíró szólt a Kozmosz történetéről és az alkotó munkásságáról. Tilles Béla több mint százötven kiállítást tudhat maga mögött, a képzőművészetet a legjobb mesterektől tanulta, azt vallja: ha megismerjük a kozmoszt, annál inkább megismerjük önmagunkat is. A rendezvényen közreműködtek a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai is.
Ezt követően a Városi Kiállítóterembe várták a Star Wars-rajongókat a szervezők, ahol Szabó István makettkiállítását láthatták a sci-fi szerelmesei.
A rendhagyó kiállítás megnyitóján Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere mondott köszönetet, hogy Kolorcity adhat otthont egy ilyen színes tárlatnak.
A tiszaörsi gyűjtő többek között tévé- ésnrádióalkatrészekből, műanyag flakonokból, tollakból, valamint egyéb hulladékanyagokból alkotott meg olyan műveket, amelyeket már számos településen megcsodáltak a „Csillagok háborúja” szerelmesei. Az amatőr művész interaktív tárlatvezetést tartott, amelyre a „Star Wars-generáció” és gyermekeik egyaránt kíváncsiak voltak.
Mindkét kiállítás augusztus 25-éig tekinthető meg.

A Kolorcountry dubicsányi helyszínén, a Magtár udvarban augusztus 1-jén, szerdán délután 17 órakor kezdődtek a programok. Az elmúlt tíz évben a Fignár Fesztiváludvarként ismert programsorozat idén újdonságként a nemrégiben felújított Magtár közvetlen környezetében kapott helyet.
A megnyitón Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, Radnai Zsolt a település első embere, valamint Fignár Zoltán ötletgazda és szervező köszöntötték a megjelenteket. A köszöntő beszédekben Kazincbarcika polgármestere hangsúlyozta, fontos a települések közötti együttműködés, valamint visszaemlékezett az elmúlt évekre, amikor még a Fignár-udvarban kapott helyet a rendezvény.
Radnai Zsolt polgármester kiemelte, fontos változás ez a település életében, aminek a célja az idegenforgalom további élénkítése.
Fignár Zoltán ismertette a rendezvény programjait, bemutatta a kiállítókat, valamint beszélt azokról a jól megszokott elemekről, amit a régi helyszínről hoztak át, mint például az antikvárium, a dubicsányi töltöttkáposzta, a jó muzsika és az igényes tárlatok.
A köszöntő beszédek után az érdeklődők öt kiállítást tekinthettek meg a Magtár épületében. Sarkadi Péter „A 101 Legszentebb” című elektrográfiáját, a Felföldi Fotográfusok Szövetségének munkáit Erdély gyöngyszemeiről, Vincze Viktória Andrea festményeit „Árnyékaim” elnevezéssel nézhette meg a nagyérdemű. Ezen kívül egy állandó helytörténeti kiállítás a település életét mutatta be, „Mi Dubicsányiak” címmel. A Fignár-udvar elmúlt 10 évéből készült fotók között pedig egy szabadtéri tárlaton lehetett csemegézni.
A könnyűzene kedvelői ezen a napon az Rozsnyóról érkezett Endorfin nevű együttes, valamint Fekete Jenő és barátai bluesestjén szórakozhattak.
A délután folyamán a gasztronómia is előtérbe került, ahol a már jól ismert helyi töltöttkáposztát fogyaszthatták a fesztiválozók.