Ipari park és iparterület fejlesztése Miskolcon

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata – konzorciumban a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt-vel – a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszerében ipari park és iparterület fejlesztésre nyert támogatást. A TOP-6.1.1-15-MI1-2016-00001 jelű projekt Miskolc Déli Ipari Park infrastruktúráját és a mellette lévő iparterületet fejleszti a betelepülő vállalatok igényeivel összhangban.

A projekttámogatás Miskolc Déli Ipari Park (MIDIP) fejlesztésére, valamint új iparterület kialakítására irányul. Alapvető célkitűzés egy jó alapinfrastruktúrával és közlekedési kapcsolatokkal ellátott terület kialakítása. Mindez elengedhetetlen abban a versenyben, amelynek győzteseként Miskolc továbbra is vonzó célpontja a gazdaságélénkítő beruházásoknak.

A MIDIP eddig az M30-as autópályáról a 304-es úton kiépített körforgalmon keresztül volt megközelíthető. Most a Bogáncs utcán, az ipari park északi részén új csatlakozási pont kerül kialakításra, a közösségi közlekedéshez új buszmegállókkal, gyalogátkelőkkel. Mindez magával hoz további, ipari parkon belüli infrastrukturális fejlesztéseket, így a csapadékvíz-elvezetési rendszer és közvilágítás, aszfaltos út, járda és kerékpáros nyom kiépítését. E mellett az ipari park keleti oldalán zúzalékos pályaszerkezettel szervizút és vízelvezető árok is épül. A város déli határában lévő kereskedelmi központok és a Joyson Safety Systems Hungary Kft. között is közvilágítással ellátott járda épül, így a gyár biztonságosan megközelíthető gyalogosan az áruházaktól. A növekvő létszámú munkavállalók biztonságosabb közlekedéséért buszfordulót is építenek a gyár közvetlen közelében.

A 304-es út déli oldalán, az új, 120 hektáros zöldmezős iparterületen a Hejő-patak mederrendezése mellett aszfaltburkolatos út épül járdával, kerékpárúttal és közvilágítással. Az ipari parkban és az új iparterületen a teljes alapinfrastruktúra elérhető és zöld városként a geotermikus energia is a befektetők rendelkezésére áll. A projekt 100%-os támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege nettó 1,500 milliárd Ft.