Gyors ütemű technológia forradalomban élünk, az új anyagok, új technológiák és új társadalmak korában - Stúdiónk vendége Dr. Babcsán Norbert mérnök-fizikus, feltaláló

Gyors ütemű technológia forradalomban élünk, az új anyagok, új technológiák és új társadalmak korában - mondta Dr. Babcsán Norbert oklevelesmérnök-fizikus, címzetes egyetemi docens, feltaláló. A kutatóval a tudomány és a társadalmi változások trendjeiről Németh Csaba beszélgetett.

Babcsán Norbert diplomáját a Miskolci Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös képzésében szerezte 1996-ban. Szakdolgozatát 1994-96 között a NASA Marshall Spaceflight Center-ben - mint a magyar űrkemence első kezelője – készítette el. Ezután 2001-ig a Miskolci Egyetemen oktatott, és részt vett a Nemfémes Anyagok Tanszék alapításában.

Babcsán Norbert a fémhabok fejlesztése során világszínvonalú eredményeket ért el. Magyarországon több szabadalom, továbbá európai és amerikai szabadalmak, illetve szabadalmi bejelentések fűződnek a nevéhez feltalálóként. A hanghullámok segítségével végzett fémhabosítási eljárása unikális, az így előállított fémhabok áttörést jelenthetnek az eddig használt anyagok területén, amit a 2011-ben Dél-Koreában rendezett fémhab világkonferencián elnyert legjobb előadói díj is fémjelzett. Nanorészecskéket tartalmazó habosítható ötvözetet, titánhabokat  és habvizsgáló berendezést is fejlesztett. Jelentős kutatásokat kezdett a fémek tisztítása és új típusú alumínium ötvözetek előállítása területén az amerikai Alcoa fejlesztő központjával Pittsburgben. Az eredmények már közös szabadalmi bejelentésben is megmutatkoztak.

Fejlesztői munkája mellett számos publikációt jelentetett meg. Tudományos munkája akadémiai elismerése mellett 1996-ban Pro Sciencia Díjban, 2011-ben Bolyai-ösztöndíjban részesült, 2014-ben Jedlik Ányos-díjat kapott.