Tudta? - Júliustól fontos változások jönnek!

Július 1-től sokminden alaposan megváltozik. Drágulások jönnek, a cégek számlázása változik, és a turistákat védő új szabályok lépnek életbe. Íme a legfontosabbak:

Drágább lesz a taxizás Budapesten

A korábbi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nő. A taxisok javaslatára módosított rendelet szerint a kilométerdíj 280-ról 300 forintra, a percenkénti várakozási díj pedig 70-ről 75 forintra nő.

Az étel- és italautomatákat nyomon követi a NAV

Már csak olyan étel- és italautomaták üzemeltethetőek, amelyeket felszereltek automata felügyeleti egységgel, amelyen keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomon követheti az automaták forgalmát.

Új lehetőség az egyezség: Gyorsabb ítélet

A bíróság elé állítás az új törvényben is megmarad, de új rendszert alakítottak ki. Ennek lényege, hogy a nyomozási szakban, a vádemelés előtt az ügyész, a terhelt és a védő - a bíróságtól függetlenül - formális megállapodást köthet. Az ügyész a megkötött egyezségnek megfelelően emel vádat, a bíróság pedig csak az egyezség törvényességét vizsgálhatja, annak tartalmát nem változtathatja meg. Az újdonságok közé tartozik a gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmények bírósági tárgyalásának szabályozása, a hatóságok és az együttműködő elkövető közötti egyezség növekvő szerepe, az ülnökök jelenleginél jóval kisebb szerepe a perekben, továbbá, hogy a vád bizonyítása az ügyész feladata. A bűncselekmények felderítése és bizonyítása érdekében folytatható titkos információgyűjtés eddig ágazati jogszabályokban lévő szabályait a büntetőeljárási törvénybe integrálták. Büntetőeljárásban egy emberrel kapcsolatban legfeljebb 360 napig folyhat bírói engedélyhez kötött titkos információgyűjtés. A bűnüldözési célú titkos információgyűjtésbe az eddiginél jobban bekapcsolódik az ügyész. A törvény indoklása szerint ez "nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a titkos eszközök alkalmazása során beszerzett adatok, bizonyítékok eljárási okokból ne vesszenek el".

Az előzetes letartóztatás elnevezése letartóztatásra változik, felső határa továbbra is - a kiszabható büntetéstől függően - egy, két, három vagy négy év, életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekmény esetén pedig továbbra sem lesz felső határa.

Olcsóbb lesz a jogosítvány a fiataloknak

Ingyenes lesz a sikeresen teljesített KRESZ-tanfolyam és -vizsga a 20 évnél fiatalabbaknak, a díjat utólag téríti meg az állam. A visszatérítés 25 ezer forintig igényelhető a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez; a tanfolyam elvégezhető hagyományos tantermi, vagy online, elektronikus formában.

Elindul a NAV online számlarendszere

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal online számlarendszerében a NAV szerverével kommunikál az érintett vállalkozások számlázó programja. A csatlakozási kötelezettség kézi számlakiállításra is kiterjed. Ezzel valós időben kell jelenteni a NAV-nak a 100 ezer forintnál nagyobb áfatartalmú, cégnek kiállított számlákat. Az érintetteknek regisztrációval kell csatlakozniuk az adóhatóság online számlarendszeréhez.

Hatékonyabb védelem a turistáknak

Az új uniós szabályok hatékonyabb védelmet biztosítanak a turisták számára, a szervezett utazásokat foglaló nyaralók érdekeit szigorúbb fogyasztói jogok fogják védeni. Az utazási irodáknak egyértelműbb tájékoztatást kell adniuk az utazókat megillető legfontosabb jogokról, és információt kell adniuk az utazási csomag összetevőiről, jellemzőiről, áráról és az esetleges többletköltségekről. A szervezett utazásokat értékesítő vállalkozásoknak gondoskodniuk kell a fizetésképtelenség esetén igénybe vehető védelemről, amely biztosíték csőd esetén fedezi a visszatérítések és a hazaszállítás költségeit. Probléma esetén az utazási csomag szervezőjét terheli a felelősség. Reális díj ellenében bármilyen okból lemondhatóak lesznek a szervezett utazások. Szállást kell biztosítaniuk az utazóknak, ha a visszaút bizonyos okokból meghiúsul.