A Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás

A Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2 199 999 990 Ft vissza nem térí-tendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében. A 2 440 000 000 Ft összköltségű fejlesztés tovább tökéletesíti az elmúlt évek eredményes beruházásait. Példaértékű, modern, környezetbarát, és területi szinten egységes hulladékgyűjtési és –kezelési rendszert valósít meg.

Miskolc az elmúlt években Közép-Európa egyik legkorszerűbb és legjobban szervezett hulladékgazdálkodá-si rendszerét alakította ki, amely abban is kiemelkedő, hogy számos szolgáltatás – úgymint a szelektív gyűj-tés, a lomtalanítás, vagy a zöldhulladék elszállítása – ingyenes a lakosság számára. A mostani fejlesztéssel ez a példaértékű szolgáltatásrendszer kiterjed Miskolc tágabb környezetére. Ezzel a beruházással 62 telepü-lésen válik elérhetővé a korszerű hulladékgazdálkodás.

Ennek érdekében bővül a meglévő gyűjtési és szállítási eszközpark, a lakosság új gyűjtőedényeket kap, és új eszközökkel biztosítjuk a begyűjtés és a hulladékkezelés hatékonyság-növelését. Az intézmények és gaz-dálkodási szervezetek részére, valamint a Társulás településén lévő háztartások számára térítésmentesen kiosztunk 27.250 darab hulladékgyűjtő edény, így egyszerűbb, kényelmesebb formában valósulhat meg a szelektív gyűjtés. Az edények osztásáról az érintetteket a Társulás értesíti.

Új hulladékgyűjtő járművek beszerzésével fejlesztjük a térség vegyeshulladék gyűjtési szolgáltatását. A társasházi övezetekben elindult a házhozmenő gyűjtés, amely napjainkra egyre inkább kedveltté vált a lakosság körében. A tudatos, otthoni szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhetően egyre több zöld- és üveg-hulladék kerül begyűjtésre, ezek elszállítása szintén indokolttá teszi a járműpark bővítését.

30 köbméteres acélkonténerek beszerzésével lehetővé tesszük a zárt rendszerű házhozmenő lomtalanítást a tár-sasházi övezetekben. További hulladékszállító járművek megvásárlásával segítjük a hulladékudvarok és az átrakóállomás munkáját. Ezzel lehetővé tesszük a vegyes gyűjtéshez használt acélkonténerek mozgatását, valamint az üveghulladék gyűjtőpontok folyamatos ürítését. A telephelyen a haszonanyag, valamint a hulla-dékudvarokban gyűjtött hulladékok mozgatásának és rakodásának megkönnyítésére pedig új anyagmozga-tó gépet állítunk munkába. A Hejőpapi Regionális Hulladékkezelő Központban jelenleg is működik az ún. előkezelőmű, amelynek fejlesztéseként egy utóaprító kerül beszerzésére.