Autista fiatalok mindennapjait tették színesebbé

A Miskolci Autista Alapítvány otthonában élő fiatalok művészetterápiás foglalkozásainak is helyet adó étkezőjét varázsolta szebbé autizmus barát színekkel, saját szakembereivel és az Autistic Art Alapítvány közreműködésével június 19-20-án a PPG Trilak. Az autizmust megközelítőleg 70 éve ismerjük, vele kapcsolatos ismereteink, tudásunk folyamatosan bővült az elmúlt évtizedekben és bővül továbbra is. Százalékos aránnyal számolva mintegy 100 000 autista gyermek és felnőtt él közöttünk Magyarországon, akiknek ellátása nem kielégítően megoldott.

Az Autistic Art Alapítvány azzal a céllal jött létre 2006-ban, hogy segítsen az autizmussal élők számára emberi élethez méltó körülményeket teremteni. Az alapítvány támogatja a civil fenntartású, autistákat ellátó lakóotthonok működését és ellátási tevékenységét, így javítva ezen otthonokban élők életminőségén.

Az Alapítvány 2010-ben indította rajzfoglalkozásait Tarr Hajnalka képzőművész vezetésével két miskolci lakóotthonban. A művészeti foglalkozások ma már 6 lakóotthonban folynak és az alapítvány immár közel tízezer darabos rajzgyűjteménnyel rendelkezik. A művészeti program egyik eredménye, hogy felfedezett olyan alkotókat, akik bár önálló életvitelre nem képesek, azonban rendkívül érzékeny vizuális kifejezőeszközökkel rendelkeznek.

A színek és a tenni akarás hozta össze az Autistic Art Alapítványt és a PPG Trilak csapatát.
Ezúttal a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában működő művészetterápiás programban résztvevőinek közreműködésével festették ki az intézmény étkezőjét.

A közösségi tér falaira a külvilágra hiperérzékeny autistákat nem zavaró, visszafogott, pasztell színek és árnyalatok kerültek. A mennyezetet Héra Gold fehér festékkel, az oldalfalakat a Héra Prémium Clean mosható termékcsalád színeivel tették otthonossá.

A falakra a lakóotthonban élő tehetséges fiatal, Kalocsai Nóra grafikái kerültek fel. Nóra szabadidejében legtöbbször figurális rajzokat készít olyan emberekről, akiket személyesen ismer. A családi, baráti, iskolai kapcsolatok mind meghatározók számára. Elmondta, hogy a foglalkoztató helyiség falára épp olyan izgalmas volt gyűjtenie a rajzokat, mint ahogy azt korábban a füzetébe tette.

A Miskolci Autista Alapítványt 1992-ben Miskolcon és környékén élő autista fiatalok szülei hozták létre, hogy egy specifikus otthon létrehozásával a hiányos szociális ellátórendszerben addig csak sodródó, autizmussal élő és értelmi fogyatékos fiataloknak elhelyezést, teljes körű ellátást, szolgáltatást, képzési és foglalkoztatási lehetőséget nyújtsanak.

A PPG Trilak évek óta élen jár a társadalmi felelősségvállalásban. 2016-ban a fővárosi Jahn Ferenc kórház 9. emeleti szülészetét csinosították ki a cég segítségével, tavaly az Országos Mentőszolgálat Markó utcai központi pihenőrészlegét újították fel saját forrásból.