A viharok jellege gyökeresen eltér a korábban megszokottól

A Groupama Biztosítóhoz június 1-jétől közel 3000 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett. Az elmúlt napokban tomboló különösen heves viharok lokális régiókban okoztak kiemelkedő károkat. A leginkább érintett területekre a biztosítótársaság átcsoportosította kárfelmérőit, hogy a károk a lehető leghamarabb felmérésre és kifizetésre kerüljenek. 

A második legtöbb lakásbiztosítási szerződést kezelő biztosítótársaságnál a kárbejelentések száma a júniusi viharok, felhőszakadások, jégverések, illetve villámcsapások következtében megközelítette a 3000 darabot, melynek kárösszege meghaladja a 300 millió forintot.

A Groupama Biztosító tapasztalatai szerint a nyár eleji időszakban rendszerint több vihar, felhőszakadás fordul elő, mint az év egyéb időszakában, ezért a biztosítótársaság időben felkészült az ügyfelek átlagosnál nagyobb számú kárbejelentésének gyors rendezésére. Merőben megváltozott azonban a viharok jellege. Vélhetően a klímaváltozás következtében a viharok egy-egy koncentrált területre csapnak le, de jóval nagyobb intenzitással, mint ahogy azt korábban megszoktuk. A szélerősség ezeken a területeken meghaladhatja egy átlagos vihar szélerősségének mértékét, gyakorlatilag bármilyen héjazati anyagú tetőfedést megrongálhat. A jégverés szintén egyre nagyobb károkat okoz, a szemcsék nagysága akár 6-8 cm átmérőjű lehet is, de a felhőszakadások is akár árvízszerű elöntéseket okozhatnak. Sajnos egyre gyakoribb az un. szupercellák kialakulása is. Ez utóbbi meteorológiai jelenség azért is okoz gondot, mert váratlanul alakul ki, intenzívebb lefolyású, így jóval nagyobb károkat tud okozni, mint egy „közönséges” felhőszakadás, ahogy ezt tegnap a Kőszegen élők is megtapasztalhatták. Szakértők szerint a viharok jellegében a jövőben sem várható változás, sőt a hirtelen időjárási változások egyre hevesebbek is lehetnek.

A lokálisan lecsapó viharok a napokban hatalmas károkat okoztak egy-egy településen, kiemelkedően sok kárbejelentés érkezett Szilvásvárad, Ajka és Devecser, illetve Kőszeg környékéről. A károk jellemzően a háztetők károsodása, valamint az egyes helyiségek beázása kapcsán keletkeztek. Kiemelkedően sok bejelentés érkezet villámlás kapcsán is: a bejelentéseknek 27%-a, villámcsapás másodlagos hatása miatt érkezett. Több ezren maradtak áram nélkül, az áramszolgáltatás kimaradása által okozott, így a mélyhűtő leolvadásából eredő károkat szintén téríti a biztosító.
A biztosítótársaság kárszakértő kollégáit a leginkább érintett területre csoportosította, akik folyamatosan végzik a károk felmérését. A bejelentett károk gyorsított ütemben, gyakran már a helyszíni szemle napján, vagy az azt követő napon kifizetésre kerülnek, nagyobb károknál pedig szükség esetén kárelőleget fizet a társaság.

A Groupama Biztosító a kárbejelentéseket továbbra is folyamatosan, több csatornán fogadja: a bejelentések online a www.groupamadirekt.hu „Írjon nekünk!” menüponton keresztül, telefonon, a TeleCenter a +36 1 467 3500 telefonszámán, valamint az ügyfélszolgálati irodákban személyesen is megtehetők.