Harmincnégy településen kezdődött el a munka az Élemiszerlavina programban

Harmincnégy önkormányzat, oktatási intézmény és civil szervezet kapott értékes vetőmagokat a Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. A burgonyát és a különféle zöldségféléket ezekben a napokban vetették el mintegy 40 hektárnyi földterületen, a terménye-ket nehéz sorsú embereknek adják majd. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Aszalón és Csincsén indult el a program.

„Az Élelmiszerlavina programmal a kézzelfogható segítségen túl az a célunk, hogy a benne résztve-vők tapasztalatokat szerezzenek a mezőgazdasági munkáról, ezáltal otthonuk földterületeit is újra hasznosítani tudják, illetve a helyi vállalkozásokban munkát vállalhassanak. A pozitív fejlődés kis lépésekben ugyan, de jól látható: egyre több településen kezdik el a konyhakerteket ismét haszno-sítani, amelyet nagyon fontosnak tartunk a vidék előrelépése szempontjából”, hangsúlyozta Vajda Beáta, a Syngenta marketingvezetője.

Az idei Élelmiszerlavina programban összesen 34 - főként hátrányos helyzetű országrészekben te-vékenykedő - önkormányzat, oktatási intézmény és civil szervezet kapott zöldség vetőmagokból álló értékes csomagot, ismertette Molnár Antal, a Civil Iránytű Alapítvány projektmenedzsere. A Syngenta által felajánlott burgonya, zöldborsó, hagyma, paprika, cukkini, saláta, valamint paradi-csom vetőmagok kiosztásánál figyelembe vették a termőföld adottságait is. A munka ezekben a hetekben összesen 40 hektárnyi területen kezdődött el, majd ősszel a betakarítás után a termé-nyeket odaadják a környéken élő nehéz sorsú családoknak, időseknek, fogyatékkal élőknek, szociá-lis intézményeknek. Az idén 10 éves Élelmiszerlavina program indulása óta már több mint ezer ton-na friss zöldség került hátrányos helyzetű emberekhez.

A program évek óta visszatérő pályázója Zsámbok önkormányzata. A Pest megyei település pol-gármestere, Holló Ilona elmondta: idén egy hektáron gazdálkodnak 15-20 ember bevonásával. Az Élelmiszerlavina révén termelt uborkát, burgonyát, cukkinit, paprikát, uborkát, sárgarépát és fejes-káposztát mintegy 60 családhoz juttatják majd el. A községben már vannak jól érzékelhető ered-ményei a programnak, egyre többen kezdtek el ismét kertészkedni otthonukban, a legtöbb család kisebb konyhakertből egészíti ki az élelmiszereiket. „Szeretnénk a családokat motiválni, hogy tanul-janak, termeljenek, és vállaljanak munkát az agráriumban. Igyekszünk az iskolás gyerekeket is be-vonni, és rajtuk keresztül megszólítani a családok idősebb tagjait”, hangsúlyozta Holló Ilona. 

A somogyi megyehatáron fekvő Kercseliget az önkormányzat épülete mögötti mintegy félhektáros földterületét hasznosította a közösségi kertészetük számára. Mecseki János polgármester elmond-ta: káposztát, cukorborsót, uborkát, paprikát vetettek és a burgonya is a föld alá került. A termé-nyekből a rászoruló családok részesülnek majd. Rajtuk kívül a szomszédos település iskolájának is jut majd, ahová a helybeli gyerekek járnak.

 

A Syngentáról

A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 27.000 munkatársa van.  A Syngenta Magyarorszá-gon évek óta piacvezető a növényvédő szerek területén. Cégünk Magyarországon vezető szerepet játszik szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában és forgalmazásában, valamint zöldség vetőmagok nemesítésében és forgalmazásában.

Elkötelezett célunk, hogy életre keltsük a növényekben rejlő lehetőségeket. Világszínvonalú tudományos eredményeink, globális hálózatunk, és partnereink iránti elkötelezettségünk képessé tesz minket arra, hogy növeljük a növények termőképességét, előse-gítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvjuk környezetünket. További informá-cióért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.

Jövőre vonatkozó megállapításokkal, nyilatkozatokkal kapcsolatos figyelmeztetés. Ez a dokumentum jövőre vonatkozó nyilatkoza-tokat, előrejelzéseket is tartalmazhat. Ezen nyilatkozatok esetében fennáll az a kockázat, hogy a valódi eredmények eltérnek a jövőbe tekintő kijelentésektől. Kérjük, tekintse meg az ezzel kapcsolatos nyilvános Syngenta iratokat, melyet az egyesült álla-mokbeli adatvédelmi bizottsághoz (Securities and Exchange Commission) benyújtottunk. Ezekben információt kaphat a kockáza-tokról és egyéb bizonytalan tényezőkről. A Syngenta nem rendelkezik kötelezettséggel az előretekintő kijelentéseinek aktualizá-lására, az érvényes eredmények, vagy új feltételezések elfogadására vonatkozólag. Ez a dokumentum nem képezi ajánlat, eladási, vagy kiadási felszólítás, vagy részvényjegyzési ajánlat részét. A dokumentum szerződéskötés alapját sem képezheti.

A Civil Iránytű Alapítványról

A Civil Iránytű Alapítvány célja a nonprofit szektor fejlesztése, a nonprofit szervezetek ismertségének és átláthatóságának növelé-se, a  szektor külső és belső kapcsolatainak, partnerségeinek fejlesztése és támogatása, valamint a vállalati-civil együttműködé-sek, a társadalmi részvétel, az önkéntesség és az adományozás fejlesztése, elősegítése, bátorítása. Munkánkkal elő kívánjuk segí-teni, hogy a szektorban egyre több, mérhetően kiváló eredményeket felmutató szervezet működjön. Legfőbb ügyfeleink a nonpro-fit szervezetek, legfontosabb együttműködő partnereink a szektor fejlődését támogatni kívánó vállalatok, magánszemélyek, szak-értők és a média. Csapatunk tagjai komoly nonprofit szervezeti háttérrel és menedzsment tapasztalatokkal rendelkeznek, melyet az Alapítvány céljainak szolgálatába állítanak.

2024. április 25., csütörtök, Márk

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás