VÁLASZTÁS: Összeszedtünk mindent, amit a szavazás menetéről tudni érdemes

 

Mikor lesznek nyitva a szavazókörök?

Április 8-án, vasárnap reggel 6.00-kor nyitnak és 19:00-ig vannak nyitva

Ha valaki későn érkezik már nem szavazhat. Ha sor van a szavazókör előtt, azok még szavazhatnak, akik 19:00-kor már a sorban álltak, de új emberek nem állhatnak már be a sorba.

Ki tartózkodhat a szavazókörben?

Csak a szavazatszámláló bizottság, és a szavazás időtartama alatt a választópolgár.

Családtagunk elkísérhet persze, de velünk együtt neki is távoznia kell, ha leadtuk a szavazatot.

Ott lehet még a a választási megfigyelő, plusz olyan újságíró (fotós, operatőr), aki újságíró kilétét a bizottság előtt igazolvánnyal igazolta. Az újságírók a szavazóhelyiségben nem kérdezhetik a választópolgárt, csak azon kívül.

Fotózáshoz, videókészítéshez az alany engedélye szükséges.

Mit vigyünk magunkkal?

Személyazonosságot igazoló dokumentum. Ez lehet személyi igazolvány, útlevél, de akár jogosítvány is, feltéve, ha az új, kártyaformátumról van szó.

Plusz a lakcímbejelentő-kártyát.

A postán kapott választási értesítő sem hátrány, annak segítségével ugyanis gyorsan megtalálnak a névjegyzékben, de ha nincs nálunk, attól még szavazhatunk.

Mit kell tennünk?

Ha sorra kerültünk, a bizottság előtt a személyazonossági okirattal és a lakcímkártyával igazoljuk magunkat.

A bizottság megkeres minket a listán, amit alá kell írnunk.

Két szavazólapot kapunk és egy üres borítékot.

Mit kell tudnunk a szavazólapokról?

Az egyik szavazólap a pártlistákat tartalmazza. Kivéve, ha nemzetiségi listára iratkoztunk fel, akkor azt kell megkapnunk.

A másik szavazólap az egyéni választókerületi jelölteket tartalmazza. Ha átjelentkezéssel szavazunk, akkor is az állandó lakóhelyünk szerint választókerület szavazólapját kapjuk meg.

Amikor átvesszük a szavazólapokat, nézzük meg, hogy a lap bal felső sarkában ott van-e a szavazatszámláló bizottság érvényesítő pecsétje. Jó esetben ezt a pecsétet a szemünk láttára nyomják rá, ha nincs pecsét, erre hívjuk fel a bizottság figyelmét. Pecsét nélkül ugyanis érvénytelen lesz a szavazatunk.

Hogyan szavazhatunk?

A szavazókörökben lesznek szavazófülkék, az idén először nem a szokásos függönyös, hanem merev falú fülkék várnak minket. A fülkék használata nem kötelező, de kényelmes.

A fülkékbe egyedül kell bemennünk, de családtag elkísérhet minket.

Ha valaki rosszul lát, vagy nem érthetőek számára a szavazólapok, a bizottságtól segítséget kérhet. Fontos, hogy a bizottságnak legalább két tagja legyen jelen ilyen esetben.

A szavazófülkében van toll, de nyugodtan használhatjuk a sajátunkat, az a lényeg, hogy golyóstollat használjunk.

A szavazólapokon a nevek mellett, illetve a pártlisták fölött üres körök vannak. Ha kiválasztjuk, kire, illetve melyik listára akarunk szavazni abba körbe tegyünk két, egymást metsző vonalat. Magyarul: ikszet vagy keresztet. A lényeg, hogy a két vonal metssze egymást.

Csak egy jelöltre, illetve egy listára szavazhatunk, ha többet jelölünk meg, szavazatunk érvénytelen. Amúgy nyugodtan rajzolhatunk is a szavazólapra, a lényeg, hogy egy körben legyen két egymást metsző vonalunk.

A szavazólapokat tegyük bele a borítékba. Ez sem kötelező, de ajánlott, a szavazólapokat boríték nélkül is bedobhatjuk az urnába. Viszont, ha beletesszük őket a borítékba, a borítékot ne ragasszuk le, mert azzal csak nehezítjük a szavazatszámlálók munkáját.

Aztán a borítékot elegáns mozdulattal beleejtjük a szavazóhelyiségben lévő urnák egyikébe, és végeztünk is. Apropó, ha valamelyik szavazólapot üresen hagyjuk, akkor sem szabad kivinni a szavazóhelyiségből, bele kell dobni az urnába.

Az este hét órai urnazárás után aztán otthonról, vagy akár társaságban figyeljük, milyen eredmények érkeznek.