December óta országos hiány van a rotavírus elleni oltásból - akár 30 ezer, otthon kezelt gyermek is érintett lehet

Országos hiány van a rotavírus elleni egyik védőoltásból, a RotaTeq nevű vakcinát március végéig nem is lehet megrendelni - írta meg a Magyar Nemzet. A lap az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉD) honlapján elérhető adatokra hivatkozva arról ír, hogy a védőoltásból már december közepe óta hiány van, átmeneti gyártói probléma miatt nem lehet kapni. Eddig valószínűleg azért nem jelentkezett a probléma, mert sok gyógyszertárban még volt készleten a vakcina.

A RotaTeq nem helyettesíthető: három, darabonként körülbelül 15 ezer forintos oltás kell belőle, és ha a gyermek nyolc hónapos koráig nem sikerül beadni a harmadik vakcinát, akkor nem lesz védett. Létezik egy másik vakcina is, de ha valaki már elkezdte beadatni a RotaTeqet, már nem tud váltani.

Magyarországon évi 5-7 ezer gyermek kerül kórházba a köznyelvben csak “hányós-hasmenős” betegségként emlegetett kórokozó miatt, de akár 30 ezer, otthon kezelt gyermek is érintett lehet.

Az oltóanyag hiánya miatt kialakult helyzetet nehezíti, hogy a rotavírus elleni vakcinát és a kötelező védőoltásokat nem lehet egyszerre beadni. Az oltások közt legalább két hétnek kell eltelnie. Tehát nem elég, ha valaki az utolsó pillanatban hozzájut a szükséges szerhez, mert ha éppen akkor esedékes a kötelező oltás, már nem adható be a megszerzett vakcina.

Az oltás azért is fontos, mert nem minden kisgyermek szervezete tud megküzdeni a vírussal. Tavaly egy lakiteleki gyermek egy óvodai kirándulás után lett rosszul, s bár egy időre jobban lett, állapota ismét romlott, és édesanyja karjaiban halt meg.

Említésre méltó, hogy sokan vannak, akik az ajánlott oltásért hajlandóak kifizetni a 45 ezer forint körüli vételárat is, hogy védettséget szerezzenek gyermekük számára, azonban hiába a szülők igyekezete, ha közben az oltást képtelenség megvásárolni.