50 millió forintos ultrahang diagnosztika fejlesztés a Központi Kórházban

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház az 5 tagkórházával, tekintélyes szakmai múlttal bíró intézmény, ellátási területe kiterjed a megye összes településére, bizonyos szakmák tekintetében pedig régiós, illetve országos feladatokat is ellát. Ehhez a feladatellátáshoz kapcsolódóan a kórház az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-2.2.20-17-2017-00020 azonosítószámú pályázata keretében 50 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert, amelyből az ultrahang diagnosztika fejlesztésére kerül sor.

A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az egészségügyi ellátás strukturális kihívásainak kezelését, az ellátórendszer prevenciós kapacitásának, eredményességének és hatékonyságának javítását, valamint az ellátás időtartamának lerövidítését. Ezen cél elérése érdekében az EFOP-2.2.20-17 pályázati konstrukció keretében a korábbinál magasabb színvonalú ellátás nyújtását lehetővé tévő diagnosztikai ultrahang készülékek beszerzésének támogatására nyílt lehetőség. Ezen pályázati forráson nyert a Kórház 50 millió forintot kettő darab korszerű, nagy tudású ultrahang beszerzésére.

Napjainkban az ultrahang diagnosztika az orvostudomány számára esszenciális információkat nyújt. Nélkülözhetetlen a diagnózis felállításához, befolyásolja a terápiás döntéseket, alapvető, sokszor először választandó módszer a betegségek követésében. A B.A.Z. Megyei Központi Kórház központi pozíciójának megfelelően számos szakmában a legmagasabb szintű betegellátást biztosítja, de ultrahang készülék ellátottsága a mai kor követelményeihez és kiemelt pozíciójához képest elmarad. Az elavult, esetenként technikailag rossz minőségű eredményt szolgáltató berendezések miatt, vizsgálatismétlésekre kerül sor, melyek növelik a dolgozók leterheltségét. Ezen kívül az ismételt vizsgálatok a betegek elégedettségre kedvezőtlen hatással vannak.

A projekt keretében egy darab emelt tudású ultrahang berendezés a kardiológia fekvő ellátáshoz kerül beszerzésre, ahol a sürgősségi és invazív ellátás során elengedhetetlen a megfelelő diagnosztika. Továbbá egy darab ultrahang berendezés a nőgyógyászati fekvőbeteg ellátáshoz kerül, ahol a perioperatív időszakban lévő betegek vizsgálatára használják majd ezen berendezéseket. A megfelelő diagnosztika a műtétek pre és postoperatív szakaszában is elengedhetetlen, a megfelelő színvonalú diagnosztika lerövidítheti a kórházi ellátás időtartamát.

A korszerű, nagy tudású diagnosztikai készülékek beszerzésével az ismétlő vizsgálatok száma csökken, csökkenek továbbá karbantartási költségek és kevesebb meghibásodás, ellátásból történő kiesés várható. Mindezen tényezők a költséghatékonyság és a betegelégedettség növelés irányába hatnak.

 

A projekt európai uniós támogatásból valósul meg.