B-A-Z Megyei Központi Kórház Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztése

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház az 5 tagkórházával, tekintélyes szakmai múlttal bíró intézményrendszer. A megyei szintű ellátás mellett számos egészségügyi szakterületen régiós feladatokat lát el, így a térségben egészségügyi stratégiai szempontból a legkiemelkedőbb egészségügyi intézmény.

Ellátási területe több mint 854 230 lakost jelent, bizonyos szakmák tekintetében pedig régiós illetve országos feladatokat is ellát. Ehhez a feladatellátáshoz kapcsolódóan a kórház az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-2.2.18-17-2017-00019 azonosítószámú pályázata keretében 198,4 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert, amelyből a betegbiztonság növelését célzó fejlesztésekre kerül sor.

A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az egészségügyi ellátás strukturális kihívásainak kezelését, az ellátórendszer prevenciós kapacitásának, eredményességének és hatékonyságának javítását valamint az ellátás időtartamának lerövidítését. A projekt megvalósítás során beszerzésre kerülő Általános és speciális higiénés eszközökkel csökkenthető a kórházi fertőzések száma, hosszútávon javítja az egyes, betegek által is látogatott helyiségek higiéniai körülményeit, és olyan speciális területeken céloz meg javulást (pl. kézhigiéné), amely közvetlenül is hatással van a kórházi ellátásban érintett betegek biztonságának javulására.

Az antibiotikum-rezisztens baktériumok terjedését, a multirezisztens kórokozók megjelenését a WHO napjaink egyik legfontosabb közegészségügyi veszélyeként tartja számon. A higiénés prevenciós stratégia megalapozását szolgálják jelen projektben beszerzett eszközök. A kézhigiénia, a környezet és az eszközök fertőtlenítésének fontos szerepe van az MRK terjedésének csökkentésében. A projektben beszerzésre kerülnek kézfertőtlenítő, a környezet és a levegő fertőtlenítése alkalmas eszközök, endoscopos mosó berendezések valamint újgenerációs fertőtlenítő rendszerek.

A beszerzésre kerülő rendszerek növelik a betegbiztonságot és hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb beteg kerüljön be a fekvőbeteg ellátás rendszerébe, illetve bekerülve ott kevesebb időt töltsön.

A fejlesztésben a kórház 5 telephelye és annak 85 beteg ellátó osztálya érintett.

A projekt európai uniós támogatásból valósul meg.