Mutatunk valami cukit! - Íme a Miskolci Állatkert perzsa leopárd kölyke

fotók Veress Tamás

fotók Veress Tamás

Bemutatkozott az állatkert első perzsa leopárd kölyke! Évek óta várták azt a napot, amikor is állatkert perzsa leopárd nősténye utódot hozott a világra. Most, hogy a kölyök egyhónapos lett, átesett az ilyenkor szokásos első állatorvosi vizsgálatán. Bár néhány fénykép- és videófelvételen már korábban is lehetett látni a kölyköt, ám csak ma mutatkozhatott be igazán a nagyvilág, és az eseményen résztvevő sajtó számára is.

Az állatkert nőstény perzsa leopárdját, a Lisszaboni Állatkertből érkezett Tarecát 2012. óta láthatják látogatók, míg párja, Assim 2015-ben érkezett Miskolcra Jászberényből. Frigyük eredményeként 2017. december 16-án reggelre született meg első kölykük. Az egyhónapos kölyök ma átesett az első állatorvosi vizsgálatán, amelynek során az is kiderült, hogy a kis nagymacska hím.

Így most már nevet is kaphatott: névadóként a Miskolc Autó fogadta jelképesen örökbe a kölyköt, amely így a Touran nevet kapta. A név az ókori Perzsia egyik tartományából (Turán) eredeztethető, amely perzsa eredetű személynévként is használatban van. Ráadásul a nőstény, Tareca neve után T kezdőbetűs nevet szerettek volna adni az utódnak is. A kölyök megkapta a „személyazonosságát” igazoló microchipet, valamint megmérték a súlyát is, amely azt igazolja, hogy a kölyök az elvárhatóaknak megfelelően fejlődik.

A kölyök mintegy 98 napos vemhesség után jött a világra. Anyja gondosan óvja, és a nyugalmuk biztosítása érdekében az elmúlt hetekben igyekeztünk a lehető legkevésbé zavarni őket. Mivel a leopárdok magányosan élnek, így a kölyöknevelés csak a nőstény dolga, ezért aztán a hímet állatkertünkben is elkülönítve tartjuk most párjától és utódjától: ő folyamatosan látható az állatkerti kifutójában. Várhatóan 1-2 héten belül a kölyök is elhagyja a szülőszobaként szolgáló odút, és elkezdi felfedezni élőhelyét az állatkertben. Ezt követően már látogatók is egyre nagyobb valószínűséggel pillanthatják majd meg Tourant. Egyelőre még csak anyatejjel táplálkozik, de anyja néhány héten belül már felkínálja számára is a nagymacskák táplálékául szolgáló húst.

A Távol-Kelettől Afrika déli részéig honos leopárd legnagyobb termetű, és egyben az egyik leginkább veszélyeztetett alfaja a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában honos perzsa leopárd. A szabad természetben ugyanis egyedszáma a becslések szerint 1000-nél is kevesebb lehet. Éppen ezért az állatkertek összehangolt tenyészprogram keretében igyekeznek hozzájárulni az alfaj fennmaradásához. A program keretében mintegy 100 egyedét tartják az állatkertekben. A kölyök várhatóan másfél éves korában fog elkerülni Európa valamely másik állatkertjébe, így az idei évet még egész biztosan Miskolcon fogja tölteni.

2024. április 18., csütörtök, Andrea, Ilma

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás