Orvostársaság alakult az ételintolerancia kutatására – Hogy ne keserítse több százezer ember életét az ismerethiány

A baj az, hogy éveken át nem fedezik fel a kórt, emiatt az ételintolerancia épp úgy, mint az ételallergia, felnőttek és gyerekek sokaságának keseríti meg életét. A szervi elváltozás nélküli emésztési problémákat, a bőrpanaszokat vagy éppen a visszatérő fejfájásokat és a fáradékonyságot, sok esetben maga kezeli a beteg vagy jár éppen orvostól-orvosig, mire végre kiderül, hogy a háttérben akár az intolerancia is állhat. Takáts Alajos, a Semmelweis Egyetem I-es Sebészeti Klinikájának gasztroenteorológus-belgyógyász főorvosa már évek óta foglalkozik ezzel a betegséggel. Elnökletével a napokban orvosszakmai szervezetet alakítottak azzal a céllal, hogy széleskörű ismeretterjesztést adjanak a lakosságnak, és hogy rendszeresen továbbképezzék az egészségügyi dolgozókat, elsősorban a szakorvosokat, a háziorvosokat, a szakdolgozókat és a dietetikusokat. Ily módon elősegíthetik az ételallergiával összefüggő problémák tudományosabb megértését, ezáltal pedig a betegség által okozott egészségügyi bajok csökkentését a lakosság körében.