Áttörés a HIV elleni harcban - 99 százalékos védelmet nyújt egy új vakcina

A főemlősöknél a HIV-vírustörzsek 99 százalékát megtámadó és a fertőzéssel szemben védelmet nyújtó ellenanyagot fejlesztettek ki az amerikai országos egészségügyi intézet (NIH) és a Sanofi gyógyszergyár szakemberei, A 24 majom bevonásával végzett vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az ellenanyaggal ellátott állatok egyike sem fertőződött meg, miután beoltották őket a vírussal. Az új ellenanyag klinikai próbái 2018-ban kezdődnek.

Az emberi szervezet ellenanyag, vagyis antitestek termelésével reagál a HIV-fertőzésre. Az esetek többségében az antitestek nem semlegesítik a HIV-vírus összes válfaját, mivel a kórokozónak rendkívüli mutációs képességei vannak. Az immunrendszer emiatt legyőzhetetlen számú vírusváltozattal találja szemben magát.

Több éves fertőzöttség után egyes pácienseknél úgynevezett széles körűen semlegesítő antitestek alakulnak ki. Ezek áttörhetik a HIV vírus körüli védőréteget, és elpusztíthatják a HIV törzsek nagy részét. A kutatók ilyen antitestekkel kezelnék vagy előznék meg a fertőzést.

A Science folyóirat legfrissebb számában közölt tanulmány szerzői három ilyen speciális antitest ötvözésével létrehozott egy olyan ellenanyagot, ami a szervezetben előforduló, eddig azonosított antitesteknél sokkal hatékonyabb lehet. A kutatók úgy alkották meg az anyagot, hogy a vírus három alappillérének megtámadásával legyengíti a kórokozó ellenálló képességét. Az ellenanyag kifejlesztésében a Harvard Egyetem orvostudományi kara, a Scripps Kutatóintézet és a Massachusettsi Műszaki Egyetem szakemberei is részt vettek. A Nemzetközi AIDS Társaság „izgalmas áttörésnek” nevezte az eredményeket.

A természetes módon előforduló antitestek legjobbjai a HIV-törzsek 90 százalékát támadhatják meg. Az új antitestnél ez az arány 99 százalék, és ehhez nagyon kis koncentráció is elég belőle.

Az ellenanyag kifejlesztésében a Harvard Egyetem orvostudományi kara, a Scripps Kutatóintézet és a Massachusettsi Műszaki Egyetem szakemberei is részt vettek. A Nemzetközi AIDS Társaság izgalmas áttörésnek nevezte az eredményeket.

2024. április 24., szerda, György

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás