Nem adhat vért, ha Bécsben nyaralt - Vírusfertőzés veszélye miatt szűrik a véradókat

Az elmúlt hetekben több országból érkezett jelentés West Nile, Chikungunya vírusos megbetegedésekről. Az Országos Vérellátó Szolgálat (továbbiakban: OVSz) megtette a szükséges lépéseket, a fertőzések nem veszélyeztetik az ország vérellátását.

Ebben az évben Románia, Ausztria jelentett West Nile vírussal történt megbetegedéseket, míg Franciaországban a Chikungunya vírus okozta tünetek jelentkeztek.  A betegek vérkészítménnyel történő biztonságos ellátására érdekében az OVSz tájékoztatást kapott a lehetséges kockázatokról mind a hazai hatóságtól, mind pedig az EU által üzemeltetett Rapid Alert kommunikációs hálózattól.

Átmeneti időre – 30 napra – kiszűrik a véradásból azokat, akik – akár csak egy napig – a franciaországi Toulonban jártak. A városban ugyanis fokozott kockázatot jelent a chikungunya-vírus-fertőzés, amelyet ugyan alapvetően szúnyogok terjesztenek, de vérrel továbbadható.

Egy másik, ugyancsak szúnyogok által közvetített fertőzés, a nyugat-nílusi láz kockázata miatt ugyanez a korlátozás érvényes azokra a potenciális véradókra, akik szintén akár csak egy napot töltöttek Burgerlandban, Alsó-Ausztriában vagy az osztrák fővárosban, Bécsben, illetve a romániai Braliában, Vranceában vagy Vanatoriban jártak. A véradás előtti kikérdezés része, hogy a jelentkező járt-e az említett települések bármelyikében

 Valamennyi ismert, vérrel átvihető fertőző ágens vonatkozásában – így a fenti vírusok vonatkozásában is – az OVSz rendelkezik intézkedési tervvel, így a jelzés kapcsán elvégeztük kockázatbecsléseinket. A korábbi években beállításra kerültek azok a módszereket, amelyek alkalmazása szükségszerű lehet egy esteleges epidemiológiai krízis esetén, azonban ajelenlegi helyzetben - az illetékes szakértői bizottság döntése alapján - a nemzetközi szinten szórványosan jelentett megbetegedések a vizsgálatok rutinszerű bevezetését nem indokolják. 

Az értesítést követően azonnal tájékoztattuk a véradók kivizsgálást végző munkatársait, hogy kérdezzenek rá nyomatékkal, tartózkodott-e azon a területen a véradó. Amennyiben igen, úgy a hazai és nemzetközi előírásoknak megfelelően 30 napra (ideiglenesen) a donorok kizárásra kerülnek a véradásból. 
Ebben az évben még nem kellett véradást elhalasztani más időpontra a nevezett kockázat miatt.
 
A fenti vírusok által okozott korábbi megbetegedések első sorban a véradó populációnál (18-65 év) idősebb korosztályt érintették, ebből adódóan minimális (szinte nulla) az esélye annak, hogy a vérátömlesztésre szoruló betegek megfertőződjenek. Nincs tudomásunk olyan esetről, hogy egy transzfúzió során a fenti vírusokkal fertőzött vérkészítményt kapott volna egy beteg. 
Amennyiben ilyen eset előfordulna, úgy az OVSz felveszi a kapcsolatot a donorral és a megfelelő tájékoztatást követően a betegellátásba irányítja. 

Az elmúlt egy hónapban Magyarországon nagyságrendileg 40 ezren adtak vért, ebből 13 fő került kiszűrésre, mert a vírusfertőzéssel érintett országokban jártak. 

Jelenleg a fenti vírusfertőzések nem jelentenek veszélyt Magyarország vérellátására - olvasható a vérellátó sajtóközleményében.