E-személyi - tapasztalatok, típushibák, mutatjuk a részleteket!

Sokszor fogunk az elkövetkezőkben találkozni ezzel a határidővel: november elseje. Ekkortól kötelező minden közfinanszírozott egészségügyi ellátónak és patikának használnia az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elnevezésű, egységes egészségügyi informatikai rendszert.

E-szig minden adatfeltöltést végző személy belépéséhez szükséges, s az érintettek a kormányablakoknál soron kívül igényelhetik. Azért van rá szükség, mert az EESZT szolgáltatásainak használatához komoly biztonsági lépések szükségesek. A belépéskor az e-személyi és a hozzátartozó PIN-kód szolgál az adatfeltöltő azonosítására, így nincs szükség e-aláírásra. Az e-szig. természetesen nemcsak a rendszert használó orvosok, egészségügyi dolgozók és gyógyszerészek számára nyújt biztonságos azonosítási lehetőséget, hanem a betegek számára is.

Így azonosít a rendszer
Egy, a napokban rendezett konferencián problémaként vetődött fel, hogy az orvosnők miként váltsák ki az e-sziget, hiszen más a közigazgatási nevük és más az orvosi nevük, ráadásul kaptak olyan fals infót is, miszerint minden iratukat az orvosi nevükre kell átíratni… Kérdésünkre az ÁEEK tisztázta a félreértést. Az EESZT-be történő belépéskor a bejelentkező felhasználót a rendszer az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény szerinti, az egészségügyi szakképesítést szerzett személyek alapnyilvántartásában szereplő adatai alapján azonosítja. Ez a nyilvántartás egyszerre tartalmazza a közigazgatásai nevet és az egészségügyi tevékenység során használt nevet is. Mivel a személyazonosság igazolására használatos e-szig. a közigazgatási nevet tartalmazza, és ezen adatok szerepelnek az EESZT nyilvántartásában is, ezért ezeket az EESZT automatikusan összeveti, és nincs szükség arra, hogy – akár a személyes okmányokban, akár az orvosi működési engedélyben – változtatni kelljen.

E-személyi olvasók
Az ÁEEK arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a 60 darabnál több e-személyi olvasót igénylő fekvő- és járóbeteg-ellátó intézmények számára az olvasók kiszállítását a központ munkatársai végzik. A háziorvosi szolgálatok és gyógyszertárak, valamint azok a fekvő- és/vagy járóbeteg-ellátó intézmények, amelyek 60-nál kevesebb olvasót igényeltek, a legközelebbi járási hivatalban vehetik át a berendezéseket. Az átvételhez szükséges az átvevő intézmény neve, címe, működési engedélyének száma és adószáma, valamint az átvevő személyi igazolványa és lakcím kártyája, illetve az átvevő intézmény aláírásra jogosult személyének meghatalmazása az átvevő részére, amennyiben nem az aláíró veszi át az olvasókat.

További információkat az e-személyi használatával, az olvasók beszerzésével és telepítésével kapcsolatban ezen az oldalon osztottak meg.

A csatlakozás első tapasztalatai, típushibái
A csatlakozásra szolgáló eKapu portál szeptember 4-én nyílt meg. Három nap alatt 2050 csatlakozási regisztráció történt, és 1690 szolgáltató már a csatlakozási nyilatkozatot generáló űrlapot is kitöltötte, ebből 895 patika, a többi egészségügy ellátó intézmény, háziorvosi szolgálat vagy fekvő- és járóbeteg-ellátó intézmény.

A csatlakozási regisztráció az e-egeszsegugy.gov.hu/eKapu oldalról kezdeményezhető. A regisztrációt a csatlakozásra kötelezett egészségügyi szolgáltatóknak, azaz gyógyszertáraknak, háziorvosi szolgálatoknak, valamint a fekvő- és járóbeteg-ellátó intézményeknek kell megindítaniuk. 
A csatlakozásra kötelezett szolgáltatók a csatlakozással kapcsolatos minden információt megtalálnak az e-egeszsegugy.gov.hu/eKapu oldalon – ajánlja az ÁEEK.

A lassan ezres nagyságrendű regisztráció alapján az alábbi regisztrációs típushibák kiküszöbölésére szeretnék felhívni a figyelmet: 

• A regisztráló elüti az intézményi regisztrációhoz kapcsolódó e-mail címet. Ebben az esetben nem kap visszajelzést a regisztrációról, és nem tud továbblépni a felületen elérhető regisztrációs űrlap kitöltéséhez. Ismételt regisztráció esetén, a jó e-mail cím megadásával újra kezdhető a regisztráció.

• A csatlakozási űrlap kitöltése generálja a Csatlakozási Nyilatkozatot. A pdf formátumban keletkező dokumentumot ki kell nyomtatni, és az intézmény aláírásra jogosult vezetőjével alá kell íratni, majd be kell küldeni az Állami Egészségügyi Ellátó Központ megadott címére. Fontos, hogy az aláírási jogosultság igazolásául szolgáló szükséges dokumentumokat is csatolni kell az aláírt nyilatkozathoz (ezen dokumentumok meghatározásához letölthető segédanyag van az eKapu portálon).

• A csatlakozási folyamat támogatásául minden segítséget megad az ÁEEK a csatlakozásra kötelezett egészségügyi ellátóknak. A letölthető segédletek a csatlakozás minden lépéséhez információkat és útmutatásokat adnak, amik az eKapu portálra regisztrált, majd belépett felhasználók számára elérhetőek a Csatlakozási ismertető menüpont alatt.

2024. április 18., csütörtök, Andrea, Ilma

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás