Újabb atomrobbantás Észak-Koreában - Magyarországon is érezhető volt!

2017.09.03-án hajnalban, 03:30-kor 6.3 magnitúdójú szeizmikus eseményt regisztráltunk Észak-Korea területén. Az esemény nagy valószínűséggel robbantás (atomrobbantás) volt. A magnitúdó alapján a robbantás közel 100 kt töltetű lehetett. A Paks II mikroszeizmikus hálózathoz tartozó kölesdi lyukszeizmográf állomás szeizmogramján jól látszik 02:55-kor egy kisebb horvátországi M 3.4 magnitúdójú földrengés. Az Észak-Koreában 03:30-kor végzett atomrobbantás hullámai pedig kb. 12 perc alatt tették meg a több ezer km-es távolságot és 03:42-kor érték el a magyar mérőállomást.

Az észak-koreai állami televízió bejelentése szerint a teszt célja annak megerősítése volt, hogy a bomba egy újonnan kifejlesztett interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető, és miután a kísérlet „tökéletesen sikeres” volt, ez beigazolódott. A „kétfokozatú termonukleáris fegyvernek példátlan az ereje” – mondta a hírolvasó bemondó. Kína és Dél-Korea is élesen elítélte, hogy Észak-Korea kísérleti robbantást hajtott végre vasárnap hajnalban. Phenjan állítása szerint hidrogénbombát teszteltek, amely felszerelhető újonnan kifejlesztett interkontinentális ballisztikus rakétájukra. 

Kína és Dél-Korea is élesen elítélte, hogy Észak-Korea kísérleti robbantást hajtott végre vasárnap hajnalban. Phenjan állítása szerint hidrogénbombát teszteltek, amely felszerelhető újonnan kifejlesztett interkontinentális ballisztikus rakétájukra. Kim Dzsongun észak-koreai diktátorról nem sokkal korábban kiadtak propagandaképeket, amin a rezsim állítása szerint egy új típusú hidrogénbomba mellett látható. Ettől még egyáltalán nem biztos, hogy ezzel kísérleteztek most, sem pedig az, hogy ezt a töltetet fel tudnák szerelni egy rakétára. Az eddigi két interkontinentális rakétájuk például feltehetően jóval könnyebb töltettel indult, mint amire egy valódi csapásmérő rakétához szükség lenne. Ezért az eddigi kísérletek ellenére minden bizonnyal további interkontinentális ballisztikus rakétatesztekre lenne szükségük, hogy bebiztosítsák elrettentő képességeiket.