Megelőzéssel az egészségért: a bogácsiak számára fontos a prevenció

illusztráció

illusztráció

Augusztus első hétvégéjén a Bogácsi Mozgolódós Hétvége keretében Bogácsra érkezett a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbusza, amely ingyenes szűréseket biztosít a leggyakoribb egészségügyi problémák korai felismerésére. A szűrővizsgálatokon többségében nők vettek részt, az eredmények alapján a bogácsiak körében a túlsúly jelenti a legnagyobb problémát, de a magas vérnyomásra is ügyelniük kell. Utóbbi Borsodban szedi a legtöbb áldozatot.

 Csaknem százan vettek részt a Generali szűrőbuszának hétvégi szűrővizsgálatain Bogácson. A résztvevők között a hölgyek voltak többségben (56%), a szűrésekre jelentkezők átlagéletkora 43 év volt.

 A résztvevők körében a túlsúly a legjelentősebb probléma, a szűrés résztvevőinek 38 százalékánál magas testtömeg indexet (BMI értéket) mértek, habár ez az arány némileg elmarad az országos átlagtól (55%). A BMI értéket úgy kapjuk meg, ha testsúlyunkat (kg) elosztjuk testmagasságunk (m) négyzetével. Túlsúlyról 25-ös BMI érték felett beszélhetünk.

 A második legsúlyosabb problémát a magas vérnyomás jelentette, minden negyedik résztvevőnél az egészségesnél magasabb értéket mértek. A magas vérnyomás 140/90 vagy annál magasabb érték esetén már kezelést igényel, az ebbe a tartományba esőket szakorvosi kivizsgálásra irányították a szűrőbuszon dolgozó orvosok. A szív- és érrendszeri problémák hazánkban különösen sok áldozatot szednek: a keringési problémák több mint másfélszer annyi halálesetet okoznak nálunk, mint az Európai Unió régióinak átlagában; az összes haláleset több mint feléért felelősek. Különösen súlyos a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol az országban a legmagasabb, a magyar átlag 121%-a a keringési problémák okozta halálesetek aránya.

 Szintén a bogácsiak csaknem egynegyedének magas a vércukorszintje, a szűrésen résztvevők 22 százaléka esett ebbe a körbe. A vércukorszint normális tartománya 6,1 mmol/l, az ezt meghaladó értékek esetében már fontos a folyamatos ellenőrzés a cukorbetegség elkerülése érdekében. Figyeljünk oda táplálkozásunkra, együnk naponta többször, előnyös a napi ötszöri étkezés és a cukros, valamint fehér lisztes ételek kerülése és a rendszeres testmozgás.

 A fentiekkel szemben elenyésző, 2 százalék körüli azok aránya, akiknél magas koleszterin szintet mértek Bogácson. A kiegyensúlyozott, változatos étrend, illetve a húsfélék és zsíros ételek fogyasztásának mérséklése utóbbi probléma kialakulását is megelőzheti. A bőrgyógyászati vizsgálatok sem voltak hiábavalóak: három embernél rosszindulatú bőrelváltozásokat észleltek, így az ő kezelésük mihamarabb megkezdődhet.

Habár a magyarok tudják, hogy az egészségtudatos életmód, azaz a mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megelőzés fontos, kevesen tartják ezt be. Ezzel veszi fel a harcot a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőprogramja, mely hatodik éve járja az országot, fedélzetén vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és testzsír-méréssel, szemészeti és bőrgyógyászati ellenőrzéssel, illetve általános belgyógyászati konzultációval. A mért eredmények értelmezését háziorvosi tanácsadás is segíti.

2024. április 18., csütörtök, Andrea, Ilma

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás